Aston Villa – Leeds 1-1

29 december, 2016 - Fredrik Karlsson

Ett sent straffmål från hemmalaget berövade Leeds på tre pinnar ikväll när man kryssade på Villa Park.

Endast en förändring gjordes i laget som besegrade Preston på annandagen. Det var Kyle Bartley som tvingades stå över matchen med en mindre skada. In klev istället vice-kaptenen Liam Cooper.

0-1 Jansson (53’)
1-1 Kodjia, straff (86′)

Villa: Bunn – Hutton, Chester, Baker, Amavi – Bacuna, Jedinak (Gestede 78′), Westwood, Grealish (McCormack 49’) – Ayew (Adomah 78′), Kodjia

Bänk: Gollini, Elphick, Gardner, Adomah (In 78′), Agbonlahor, McCormack (In 49’), Gestede (In 78′)

Leeds: Green – Ayling, Cooper, Jansson, Berardi – Bridcutt (Vieira 83′), Phillips – Sacko, Roofe (Wood 69′), Dallas (Hernandez 56’) – Doukara

Bänk: Silvestri, Denton, Mowatt, Vieira (In 83′), Hernandez (In 56’), Antonsson, Wood (In 69’)

Domare: Roger East
Varningar: Chester (Villa), Bridcutt, Jansson, Cooper (Leeds)
Publik: 37,078

Första halvlek

När lagen möttes på Elland Road tidigare under månaden var den första halvleken en rätt avslagen tillställning. Här hettade det nästan till direkt Kalvin Phillips slog en rejält misslyckad hemåtpassning. Bollen fiskades upp av Jonathan Kodjia men som tur var hann Jansson komma glidande och blockera skottet.

Bara någon minut senare var Phillips på väg att röra till det igen när han misslyckades med en mottagning. Återigen var det Kodjia som snodde bollen och den här gången fick Green sträcka ut för att rädda ett distansskott från anfallaren.

Med 20 minuter spelade utbytes det nervösa blickar på Leedsbänken när Pontus Jansson behövde behandling för en smäll vid knäet. Lyckligtvis kunde svensken fortsätta, för tillfället.

Förutom de inledande chanserna så hade det inte skapats några riktigt vassa möjligheter för något av lagen när halvtimmen var spelad. Närmast hade hemmalaget kommit på två fasta situationer som båda satte Rob Green på prov.

Ju längre halvleken led desto mer bekymmer lyckades Hadi Sacko och Luke Ayling skapa längs högerkanten. Närmast kom man när Ayling glidtacklade bollen av Amavi inne i straffområdet. Bollen gick till Sacko som försökte hitta en omarkerad Roofe, men passningen bröts i sista stund.

Andra halvlek

Bara några få minuter in i den andra halvleken introducerades Leedsbekantingen Ross McCormack i och med att Jack Grealish klev av skadad. Direkt satte han Rob Green på prov direkt när han piskade in ett hårt inlägg som målvakten fick sträcka ut sig på för att hålla borta från Kodjias fötter.

I den 53e minuten kom Leeds första avslut på mål under matchen, och med det även matchens första mål. Det var ingen mindre än alla våras favoritsvensk Pontus Jansson som nådde högst på en hörna från Stuart Dallas. Nicken gick med kraft ner mot backen och letade sig in under Mark Bunn i Villamålet.

Jansson var på väg att dubbla sitt målskytte bara någon minut därefter. Den här gången drog mittbacken till med en halvvolley från straffområdeslinjen. Bollen gick i en utsökt båge mot mål men rammade dessvärre ribban och fortsatte ut ur spel.

Det var ett helt annat Leeds som kom ut till den andra halvleken. Nu gick man till anfall så fort tillfälle gavs och hemmalaget såg aningen omskakade ut.

Villa försökte dock slå tillbaka och efter flera halvchanser gick Steve Bruce all-in med 12 minuter kvar av ordinarie speltid när han slängde in Rudy Gestede och Albert Adomah.

I den 85 minuten blev det stort tumult i Leeds straffområde där Villaspelarna ropade på hands. Efter att ha överlagt med sin assisterande domare gav Roger East med sig och pekade mot straffpunkten. Jonathan Kodjia klev säkert fram och smällde in kvitteringen bakom Green.

Leeds kom millimeter från att replikera omedelbart när Hadi Sacko avväpnade Amavi. Yttern kom fri med Bunn men lyckades inte bättre än att sätta bollen i ribbans underkant och ut.

På den andra sidan fick sedan Kodjia ett jätteläge att servera McCormack till 2-1. Anfallaren valde turligt nog att gå på eget avslut och Rob Green kunde avvärja med en fin räddning.

Det blev rejäl hawaiifotboll under matchens avslutande minuter och både Jansson och Kodjia hade halvchanser att säkra tre poäng för sina respektive lag, men när domaren blåste av var ställningen alltjämt 1-1 och delad ära.

Kommentera