Cellino protesten #TimeToGoMassimo

16 februari, 2016 - Thom Mattsson

Jag förstår frustrationen från fansen. Jag förstår att folk vill ha förändring och ett framgångsrikt Leeds United. Vem ska man ta ut sin frustration på om inte ägaren, Massimo Cellino? Min analys av fansens protest mot Cellino kommer vara helt min egen och stå helt självständigt gentemot vår svenska supporterklubb Leeds United Supporters Sweden.
2847

17 anledningar till varför Cellino bör försvinna enligt gruppen och här går jag igenom punkt efter punkt. Jag försöker ställa mig så neutral som möjligt.
Jag kommer kategorisera punkterna från 1-3.
1 = Långsökt
2 = Varken från eller till
3 = Korrekt poäng

1) Edgar Cani
Kommentar: Edgar Cani lånades in förra säsongen och gjorde absolut noll avtryck. Ett katastrofalt nyförvärv som aldrig borde ha spelar för oss såklart. Hur hans lån kan räknas som en valid poäng till att Cellino bör försvinna förstår jag dock inte. (1)

2) Hockaday
Kommentar: Hur länge ska det tjatas om Hockaday? Cellino gjorde ett misstag här som han också medgett vid ett flertal tillfällen. Hockaday hade en kort sejour i klubben för 1,5 år sedan. Move on. (1)

3) 16b
Kommentar: Cellino är vidskeplig, ska han tvingas iväg från Leeds United för det? Siffran 17 är tydligen ett väldans oturs nummer för honom men att det ska avgöra om man ska äga Leeds United eller inte är bara löjligt. (1)

4) Sam Byram
Kommentar: Hade vi haft ett tillräckligt slagkraftigt lag denna säsongen och legat i toppen och krigat så hade vi nog aldrig behövt sälja Byram. Här finns det en poäng. Samtidigt ska det kommas ihåg att vi faktiskt köpt spelare för runt £5-6m och det är väl inte helt odugligt för en klubb som för inte så länge sedan låg i embargo och gick £1m minus varje månad. Men ja, jag är beredd att hålla med om att Byrams övergång till West Ham aldrig borde ha skett i förhållande till vår status som klubb. Att det bara skulle vara Cellinos fel håller jag dock inte med om. Enligt mig är det mer GFH’s fel som försatte oss i en sådan katastrofal situation innan Cellino tog över. (2)

5) Not buying Elland Road
Kommentar: Att köpa Elland Road har visat sig vara betydligt svårare än Cellino först trodde. Dessutom råder det oklarheter om hur dess struktur och ägarskap är uppbyggt. Bates försökte köpa tillbaka Elland Road under 8 år och vissa tror att han faktiskt äger arenan. Det skulle förklara mycket varför klubben, med Bates i spetsen lade flera hundra tusentals pund på restaureringar och underhåll av arenan utan att klubben stod som ägare. Cellino ville köpa arenan redan för 1,5 år sedan utan att lyckas. Ett köp krävde att GFH sköt till pengar, vilket de vägrade. (2)

6) Redders
Kommentar: Vi är nog många som gärna hade sett Redfearn i vår akademi och vi är nog många som tycker att han hade kunnat behandlats på ett bättre sätt. Alla bör också känna till att Redfearn var caretaker manager under de senare delarna av förra säsongen och aldrig fick sparken som tränare i Leeds United. Redfearn själv ansåg att han förtjänade rollen som tränare för Leeds United på heltid efter sina resultat medans Cellino tyckte annorlunda. Han ville återinstallera Redfearn i akademin medans Redfearn valde att sluta och gå till Rotherham. Där fick han sparken för ett par dagar sedan på grund av uteblivna resultat. (2)

7) Pie tax
Kommentar: Skatt på paj. Matkuponger för £5 för att fans inte ska köpa öl utanför arenan. I en intervju menar Cellino att han lade till denna skatt för att hämnas på fans som skrev efter hans avgång. Senare har han sagt att det bara var ett skämt och “något han aldrig skulle göra”. (1)

8) Milanic
Kommentar: Läs Hockaday (1)

9) Watermelons
Kommentar: Tränare är tydligen som vattenmeloner för Cellino. Märkligt uttalande minst sagt men så ska man komma ihåg att vi denna säsongen, trots vår sextonde plats i ligan bara har sparkat en tränare. Ser man till det så verkar det som att Cellino har lärt sig läxan. Steve Evans känns hyfsat säker på sin position och medans klubbar sparkat tränare hej vilt i ligan så har Cellino valt att hålla fast vid Evans. (1)

10) Tax evasions
Kommentar: Skattebrott. Missad skatt på en bil och på en yacht. Om sådana brott skulle gälla alla ägare i England så vore det många klubbar som hade haft stora problem. Jag har sagt från första början att detta är en häxjakt från FL på Cellino. Att Shaun Harvey sitter i spetsen och bestämmer gör inte saken bättre. Får jag välja mellan Cellino eller det korrupta FL så väljer jag Cellino alla dagar i veckan. Samtidigt så är det ju väldigt slarvigt av Cellino och det är klart att det förstör hans anseende något. Jag håller med om att de ständiga avstängnings hoten mot honom inte hjälper klubben framåt. (3)

11) Sicknote 6
Kommentar: Mirco Antenucci, Giuseppe Bellusci, Dario del Fabro, Marco Silvestri, Souleymane Doukara och Edgar Cani fanns inte tillgängliga mot Charlton. De var antingen skadade eller sjuka enligt egen utsago men rykten gjorde gällande att de gjorde uppror mot Neil Redfearn som efter fyra raka förluster, behövde en vinst mot Charlton. Silvestri åkte på en rejäl smäll mot Norwich i matchen innan och använde sig av twitter för att visa upp det stora jack som han fick vid kollisionen. Likadant gjorde Antenucci som också försvarade sig via twitter. Övriga spelare sades senare ha allt från knäproblem till ljumk känningar. Ena sidan av mynten kan man säga att Redfearn hade tappat omklädningsrummet och på det andra sidan myntet kan man säga att spelarna borde ha hållit käften och spelat matchen ändå OM det nu var så att de inte var skadade. Hur detta skulle ha något att göra med om Cellino borde äga klubben eller inte förstår jag inte. (1)

12) Eddaroo & Ercole
Kommentar: Cellinos söner. Vad är grejen? (1)

13) Terry George
Kommentar: Skapare av Mr Gay UK och en god vän till Massimo Cellino. Gjorde en kalender med Leeds spelare i något ovanliga positioner och situationer som tydligen inte varit speciellt populärt. Jag har inte hört eller sett några kommentarer från spelarna men tydligen borde Cellino sälja klubben på grund av sin vänskap med Terry George (1)

14) 31st january 2014
Kommentar: Över 2 år sedan nu och tydligen fortfarande aktuellt. Jag antar att detta datumet har med Brian McDermotts sparkning att göra och något som jag var starkt starkt emot. Kanske den som var mest kritisk på hela Revie Stand på SvenskaFans. Tro mig, jag är fortfarande kritisk mot behandlingen av McDermott vid detta tillfälle men det är 2 år sedan nu och han fick till slut chansen. Som alla vet så fick han sparken efter en rad dåliga resultat. Till Cellinos försvar så ska det sägas att det inte på något sätt är ovanligt att en ny ägare vill ha sin tränare vid spakarna. Nu fick han en enorm kritik och han hade inte heller befogenhet att sparka McDermott vilket ledde till att han återinstallerades på positionen som manager. Att detta ska vara en poäng till att Cellino bör lämna Leeds United förstår jag heller inte. 2 år har gått, kom igen… (1)

15) Thompson
Kommentar: Behandlingen av Steve Thompson är något av det märkligaste de senaste 10 åren. En mycket omtyckt ledare vid sidan av Redfearn som helt plötsligt, och utan förvarning, fick lämna klubben. Detta under en period då Cellino var avstängd från klubben men mycket tyder på att Cellino hade ett finger med i spelet här. Varför vet ingen, allra minst Steve Thompson själv. (3)

16) Andrew Umbers
Kommentar: En ulv i fårakläder. Skulle sköta Leeds i Cellinos frånvaro men en högt avskydd person i Leeds kretsar. Oförståeligt hur han kunde få sådan makt i klubben av Cellino. (3)

17) Touch da breast
Kommentar: Tydligen, efter att ha försökt förstå vad gruppen menar med detta så har det med försäljningen av McCormack att göra. Jag kan ha fel här men Cellino fick en fråga om Ross skulle säljas och han svarar med att slå sig för bröstet och säger att “när jag säger något så står jag för det, jag lovar”. Det slutade ju med att Ross såldes för £11m, ett pris som Cellino satte för att Fulham skulle lämna Leeds i fred. Fulham accepterade och Cellino var chockad. I the Championship kan ingen klubb tacka nej till £11m. (1)

Av 17 punkter så anser jag att 11 av dom är långsökta, 3 stycken finns det en hel del poäng bakom och 3 är varken från eller till. Däremot ska det sägas att om man lägger alla i en hög och bollar omkring med alla punkterna så är det väl ett par incidenter för mycket för att det bara ska gå förbi den gemene supportern och jag förstår frustrationen. Att vi ligger där vi ligger anser jag dock inte bara vara Cellinos fel. Laget är förstärkt, vi är inte långt ifrån att ha ett slagkraftigt lag och mycket kommer ju avgöras i sommarfönstret. Bör Cellino sälja klubben och försvinna och ses som ett misslyckat kapitel i Leeds Uniteds brokiga historia? Jag vet ärligt talat inte. Jag tror, och hoppas, att vi till sommaren är i ett sånt bra skick att det finns X antal miljoner att bygga vidare laget på och att vi nästa säsong kan vara med och fightas i toppen. Stommen finns, och den är delvis byggd på Cellinos miljoner (över £10m har lagts på spelare).

Diskutera gärna era tankar kring detta och jag antar jag kommer få en hel del kritik för mina åsikter. Jag ska säga att jag inte på något sätt motsäger mig fansens kampanj men jag ska också säga att jag inte helt står bakom den. Intressant på alla sätt och öppen för diskussion i ämnet.

Marching on together

3 Kommentarer

 1. WhitesMOT

  Såklart är jag glad att någon äntligen försöker nåt vettigt. Det är sånt här som får mej att känna mej stolt över att vara Leedsare. Den dagen då vi alla slutar kräva att Leeds United sköts och behandlas så som Leeds United ska, är den dagen då Leeds United verkligen är slut.

  Jag har sagt det 1000 gånger, detta är vår klubb. Det är inte Ridsdale, Bates, GFH eller Massimos klubb. Vi var här innan dom och vi kommer vara här efter dom. Som sången säger “At least until the world stops going round…”

  Det kanske låter fjantigt i en dels öron och ännu fjantigare när en som inte är född och uppvuxen i Leeds kör med såna argument men för mej finns det inget annat. Jag kan inte hålla på Leeds United lite lagom. Det är allt eller inget. När det gäller vår klubb anser jag att vi aldrig ska vara riktigt nöjda. Man ska alltid sträva efter nåt bättre och just nu är det inte särskilt svårt att göra just det.

  För mej är det väldigt främmande att försöka släta över sånt som Hockaday med ett Move on. Snarare anser jag det respektlöst mot klubben. För mej är det viktigare och titta på hur i helvete kunde Hockaday bara få chansen ? Däri ligger roten till det onda. Och hade det nu bara kunnat vara så att detta var det enda “misstag” som Massimo gjort under sina år så hade förmodligen 99% förlåtit honom nu. Men sedan dess och redan innan har det varit en stril ström av saker som nu tyvärr men nödvändigt yttrar sig så som protesten igår. Detta går inte längre att avfärda som oskyldiga misstag. Detta är ett mönster från en man som i hela sitt liv levt så här. Han kommer inte ändra sig. Gör han det så är han unik.

  Argumentet man hör ibland att man ska inte hänga upp sig på det som hänt utan bara blicka framåt köper jag inte för en sekund. Om man inte kan eller bortser från sin historia, och då menar jag inte enbart Leeds Uniteds, utan även i övriga livet, så anser i alla fall jag att man kommer aldrig lära av sina misstag. Ingen är perfekt och misstag gör alla men när det ständigt upprepas då kan man ge sig fasen på att misstagen kommer aldrig försvinna utan bara visa sig i annan form. I alla fall när det kommer till människor.

  Jag har flera gånger målat situationen med Massimo som en misshandlad kvinna som inte klarar av att lämna sin man. ” Ja men han har lovat att bättra sig ! ” Jo, det kanske händer vid fåtal tillfälle att han gör det men något säger mej att risken är betydligt större att mannen återupprepar sin misshandel och förhoppningsvis hinner myndigheterna stoppa honom innan han slår ihjäl henne.

  Protesten igår ser jag som ett första riktiga steg i att myndigheten har koll på mannen. Nu ska vi bara få stopp på honom också innan det är för sent.

 2. Linus.M

  Undrar också varför man ska stryka över flera händelser, är två år verkligen länge sedan? McDermott incidenten visar bara på hur Cellino är som ägare.

  Redfearn sa detta i en intervju med Radio Yorkshire igår:

  Radio Yorkshire ‏@Radio_Yorkshire 24 timför 24 timmar sedan Leeds, England
  Redders re Cellino “He likes to be in charge and have the final say on everything. He doesn’t trust people below him” #lufc

  Jag vill iallafall inte ha en sådan här ägare i min klubb.

 3. Rob

  Karln är för mycket crook för mig, det sker något negativt runt honom hela tiden. Är det inte rättegångar så är det annat tjafs å han skall ha ett finger med i allt. Så fort det blåser emot så kickar vi tränaren och börjar om på ny kula.

Kommentera