Historia: Allan Clarke

2 april, 2016 - Robin Persson

Alla vi som var med de underbara åren när Don Revie var manager för Leeds United minns med välbehag den långe och gänglige centern Allan Clarke. Han kallades för det mesta för ”Sniffer”. En spelare som kunde lukta till sig en målchans. Ett annat smeknamn som användes var The Assasin, ”lönnmördaren”.

Allan Clarke föddes 31 juli 1946 i Short Heath, som ligger nära Birmingham, han började sin fotbollskarriär i Walsall som 16-åring. Gick sedan till Fulham där han imponerade så mycket så att Leicester City 1968 köpte honom för £150,000, en summa som på den tiden var transfer-rekord i england. Clarke spelade bland annat i FA-Cupfinalen 1969 då Leicester föll mot Manchester City. Trots att Leicester förlorade så blev den unge Clarke utsedd till ”Man of the match”. Den och flera andra matcher i Leicester-tröjan gjorde att flera storklubbar blev intresserade av den unge talangen.

När Clarke ännu spelade för Fulham var Matt Busby, den legendariske managern i Manchester United mycket intresserad av att få Clarke till Old Trafford. Clarke träffade Busby och hans assistent Jimmy Murphy i London. Matt Busby tog med Clarke på en taxifärd runt London och berättade att Manchester United skulle vinna ligan och europacupen den kommande säsongen och att han ville att Clarke skulle skriva på för dom. Den då 21-årige Clarke var imponerad av vad Busby sade och lovade att han skulle fundera på anbudet. Det visade sig senare att Leicester City hade matchat Manchester United`s bud på £150,000. Clarke gick då med på att träffa Leicester`s manager Matt Gillies. Clarke gillade Gillies från första stunden och beslöt att skriva på för Leicester. Efter att Clarke skrivit på för Leicester ringde han upp Busby och berättade, som den gentleman Busby var så önskade han honom lycka till. Clarke säger att om han hade tackat ja till Manchester United kanske han hade varit med i det lag som 1968 vann europacupen på Wembley.

1969 blev Matt Gillies ersatt i Leicester av Frank O`Farrell, och Clarke kände sig inte lycklig när Gillies försvann. Så för den andra gången på ett år var Allan Clarke involverad i en topptransfer. Denna gång var det Don Revie i Leeds United som betalade en rekordsumma £165,000 var 1969 lika med den dyraste transfern någonsin.

Säsongen 1969/70 började den mest framgångsrika perioden i Clarke`s fotbollskarriär. Leeds United`s bästa anfallspar gjorde då sin första säsong tillsammans. Mick Jones var den andre, en spelare som Revie hade köpt 1967 från Sheffield United för £100,000. Jones var en totalt hänsynslös och osjälvisk spelare som passade perfekt Clarke`s mer tekniska stil perfekt. Tillsammans bildade de två det på den tiden mest fruktade anfallsparet.

1972 kom det största ögonblicket i Allan Clarke`s fotbollsliv, då han både gjorde det enda målet och blev för andra gången utsedd till ”man of the match” i en oförglömlig FA-Cupfinal mot Arsenal.

Allan Clarke gjorde också 19 landskamper för england, han var med i VM 1970 i Mexiko och avgjorde då matchen mot Tjeckoslovakien på en straff. En straff satte han också i den för england så olycksaliga VM-kval matchen 1973 mot Polen på Wembley. En match som slutade 1-1, men som innebar att england missade VM 1974 i Västtyskland.

Allan Clarke fortsatte att spela för Leeds United till 1978, han blev sen manager för grannen Barnsley, där han lyckades så bra så att han några år senare kom tillbaka till Leeds United som manager. Som manager i Leeds United gick det inte så bra för Clarke. Han köpte bland annat Peter Barnes från Manchester City för dyra pengar. Förväntningarna på Leeds var stora 1981/82, men allt gick åt skogen och klubben åkte ur med stora skulder som sen förföljde klubben i flera år.

Allan Clarke har fyra bröder som alla har spelat fotboll. En är Wayne Clarke som bland annat spelade för Everton. På 80-talet spelade Everton med Wayne Clarke en match mot Liverpool som gällde om Liverpool skulle slå Leeds rekord på 29 matcher utan förlust från start. Allan mötte sin bror utanför Goodison Park och sa då till sin bror: ”Give me a parking ticket and a winning goal”. Och lillebror Wayne gjorde precis som storebror sa.

Fakta om Allan Clarke:

Född: Short Heath, 31 juli 1946
Debut: Manchester City, Charity Shield 2 augusti 1969
Matcher: 359 (1969-1978)
Mål: 151
Klubbar: Walsall 1963-1966
Fulham 1966-1968
Leicester City 1968-1969
Leeds United 1969-1978
Barnsley 1978-1980

Allan Clarke har sen flera år lämnat fotbollsjobbet och försörjer sig numera som försäljare. Kärleken till Leeds United finns fortfarande, och han brukar finnas på Elland Road som åskådare vid flera tillfällen varje säsong.

Kommentera