Historia: Billy Bremner

2 april, 2016 - Robin Persson

Many giants have tried to slay him, when he fights for every ball, but he knows the famous saying, when they’re big the harder they fall. Här kommer historien om Leeds Uniteds kanske bästa spelare genom alla tider.

Den nionde december 1942 så föddes en rödhårig skotsk pojke i Stirling, hans namn var Billy Bremner. Det sägs att Bremners upphetsade uppträdande på fotbollsplanen har kommit från barndomen när han och hans morbröder brukade kolla på boxningsmatcher och sedan testa på det själva. På en fråga om hur hans barndom såg ut svarade Billy: ”Vi gick alltid tillsammans på fotbollsmatcherna på lördagen. ”Hela min barndom handlade om fotboll. ”Efter mässan på söndagarna brukade jag rusa hem och byta kläder och sen försvinna ut för att sparka boll i parken.” Redan vid 16 års ålder så fick Bremner beträda Wembleys gräsmatta när han spelade för det skotska pojklandslaget. Han var redan vid den här tiden en eftertraktad spelare, men fick se sig bli nekad kontraktserbjudanden från Chelsea och Arsenal eftersom att de tyckte att han var för liten i kroppen.

Efter att ha blivit nekad från en del klubbar så skrev han tillslut på för Leeds United 1959, gjorde sin a-lagsdebut året efter och efter det så var han ordinarie i managern Don Revies startelva femton år framöver. Bremner utvecklades till en tuff spelare som tacklade hårt och som gärna tänjde på reglerna för att besegra en bättre motståndare. Men man får verkligen inte tro att Bremner saknade spelsinne. Han hade en otroligt bra kondition och han kunde slå passningar med enorm precision. Han kunde även göra mål och gjorde bland annat 92 mål i Leedströjan och han hade verkligen förmågan att göra avgörande mål i viktiga matcher.

Under 1960 talet började Leeds bli ett storlag och Billy Bremner var nyckelspelaren i det hela. 1964 nådde man uppflyttning från division två och året efter var man nära att vinna ”dubbeln” (ligan och Fa-cupen). Man förlorade ligatiteln till rivalerna Manchester United på målskillnad och man åkte även på en förlust mot Liverpool med 2-1 i FA-Cup finalen. Leeds mål gjordes av Billy Bremner som drog till med en halvvolley som var otagbar för Liverpool keepern Tommy Lawrence.

1966 så skadade sig den dåvarande lagkaptenen Bobby Collins i en mässcup(UEFA-cup) match mot Torino. Managern Don Revie gav då kaptensbindeln till Billy Bremner och Collins fick aldrig tillbaka den. Under Bremners tid som lagkapten så vann Leeds både liga och mässcupen 1968 och 1969 tog man äntligen sin efterlängtade ligatitel. Den säsongen förlorade man endast 2 av 42 ligamatcher. Säsongen efter så var Leeds på jakt efter den historiska ”trippeln” (ligan, FA-cupen och Europacupen). Inget engelskt lag hade någonsin gjort detta och även om Leeds inte lyckades så var de det första laget som hade kommit i närheten. Tyvärr så lyckades inte Leeds att vinna någon av titlarna då man förlorade ligan till Everton, FA-cupen till Chelsea och man blev även utslagna mot Celtic i semifinalen av Europacupen.

Trots sina två ligatitlar på fem år så såg de flesta på Leeds United som ett underpresterande lag. Bremner spelade fyra FA-cupfinaler under sin tid i Leeds men vann endast en av dem. Leeds fick även se sig besegrade av AC Milan i den Europeiska Cupvinnarcupfinalen 1973. Enligt många så påstås det att Milan hade mutat domaren. Leeds nådde även en Europacupfinal 1975, men denhär gången fick man se sig besegrade av den tyska jätten Bayer München.

1974 så gjorde Billy Bremner en av sina bättre säsonger i karriären och han spelade en stor roll till att Leeds lyckades ta sin andra ligatitel och man satte även ett rekord den säsongen när man inledde med att spela 29 matcher utan förlust. Det dröjde ända fram till 2004 innan rekordet kunde slås av Londonlaget Arsenal.

1974 lämnade managern Don Revie Leeds United för att ta över som manager för det engelska landslaget och ungefär två år senare så skrev Bremner på för Yorkshire rivalerna Hull City. Vid det här tillfället hade han spelat 772 matcher för Leeds och hade i och med det spelat näst mest matcher för Leeds United efter försvararen Jack Charlton. Bremners debut blev succé när han gjorde mål och han hade två bra säsonger i klubben innan han flyttade vidare till Doncaster Rovers där han endast spelade fem matcher på två år.
Precis som de tidigare lagkamraterna Allan Clarke och Eddie Gray så hade Bremner även en tränarkarriär i Leeds United. Bremner kom till laget 1985 och det var tre år efter det att man hade trillat ur den högsta divisionen. Han lyckades aldrig att nå uppflyttning med laget men han nådde i alla fall en kvalfinal där man föll mot Londonlaget Charlton Athletic. I september för 1988 så fick Billy Bremner sparken från Leeds och Howard Wilkinson kom att bli hans ersättare.

Två dagar innan sin 55:e födelsedag så avled Billy Bremner efter en hjärtattack som han fick i sitt hem i Doncaster. Billy fick en staty gjord till sitt minne och idag står den utanför Leeds hemmaarena Elland Road. Han har även blivit framröstad till Leeds bästa spelare genom tiderna. 2004 så blev skotten invald i den engelska fotbollens Hall of Fame.

Kommentera