Historia: Lucas Radebe

2 april, 2016 - Robin Persson

Lucas “The chief” Radebe – Backbjässen och tillika gentlemannen som vann Leeds-supportrarnas hjärtan.

Den 12:e april 1969 föddes Lucas Valeriu Radebe som det fjortonde barnet i sin familj. Radebe växte upp Deipkloof nära Johannesburg i Sydafrika. Vid 15 års ålder så inledde han sin fotbollskarriär (som målvakt) vid Bophuthatswana, efter att ha blivit ditskickad av sina föräldrar som ville att han skulle hålla sig undan från bråk. Hans karriär som utespelare inleddes när hans lag ICL Birds fick mittbackskris. Radebe fick då lämna sin plats mellan stolparna och ta plats i mittlåset.

Efter att ha tagit plats som mittback en gång så fanns det ingen återvändo. Han imponerade rejält och 1990 så skrev han på ett kontrakt med den inhemska toppklubben Kaizer Chiefs. Strax efter flytten till ”Chiefs” så fick han även göra sin debut för det sydafrikanska landslaget.Under 1991 så blev Radebe skjuten när han vandrade nerför en gata. Han blev inte allvarligt skadad och man lyckades inte heller att hitta gärningsmannen. Motivet till att han blev skjuten blev aldrig klart, men enligt Radebe själv så hade mannen som sköt honom blivit anlitad av någon som inte ville att han skulle lämna klubben.
Men efter 113 matcher och 5 mål för Kaizer Chiefs så lämnade han klubben 1994, delvis motiverad av skottlossningen. Den nya klubbadressen blev Leeds United, han flyttade dit tillsammans med sin lagkamrat Phil Masinga.

Radebe etablerade sig snabbt som en stjärnspelare i Leeds och inför säsongen 1998/99 så blev han utsedd till lagkapten. Som kapten för Leeds så var ”The Chief” som han kallades av Leedsfansen, väldigt framgångsrik. Säsongen 1998/99 så nådde Leeds en fjärde plats i ligan och kvalificerade sig genom det för UEFA Cupen. Under den här säsongen så var det David O’Leary som skötte skutan, och hans första krav till ledningen var att man skulle göra klart så att Radebe skulle stanna hos Leeds under resten av sin karriär.

Den följande säsongen så tog sig Leeds till en tredjeplats i ligan och kvalificerade sig genom det för spel i Champions League. 2001 så spelade Leeds semifinal i Champions League, men tyvärr så fanns inte Radebe med på planen då han under 2000 drog på sig en knäskada som höll honom borta från spel i nästan två år. Radebe stannade hos Leeds fram till 2005 och drog sig efter det tillbaka från fotbollen. Radebe blev ett mycket populärt namn hos Leedsfansen och när ett lokalt bryggeri frågade efter förslag på ett namn till deras nya öl så blev ”Radebeer” det mest populära alternativet.

Under sin tid som fotbollsspelare så var Radebe även en frontfigur i kampen mot rasismen. I december 2000 så mottog han FIFA’s Fair Play Award för sin insats i kampen mot rasism. Idag är Lucas en ambassadör för SOS barnbyar och han är även god vän med Sydafrikas förre president Nelson Mandela. Under ett besök i Leeds så sade Mandela till pressen: ”Det här är min hjälte”. Radebe har under senare tid blivit framröstad till den 54:e största sydafrikanen genom tiderna.

Kommentera