Hur Leeds äntligen kan göra comeback i Premier League

5 februari, 2020 - Gästskribent

Leeds United slåss om att komma tillbaka till den engelska högstaligan. Även om det ser ljust ut nu, så är säsongen lång. Nej, ett avancemang upp till Premier League blir givetvis inte helt enkelt för Marcelo Bielsa och hans manskap. Skulle det hålla hela vägen åstadkommer Leeds något de inte gjort på 16 år. 

Till fansens nöje erbjuder de stora spelbolagen, inför varje säsong, odds för var lagen i Championship kommer att placera sig i slutet av säsongen. Något som kan skänka en extra dos spänning under säsongens gång. Sett till hur stort spel och betting är i Sverige, har spelbolagen maxat sina sportsortiment. På exempelvis iGame finns flera slotspel med sport och fotbollstema. Inför årets säsong var många av spelbolagen överens om att Leeds och West Bromwich kommer att ta direktplatserna till Premier League. I skrivande stund stämmer profetian, men innan den kan bli verklighet finns det några punkter man måste göra rätt. 

Rotera utan att tappa poäng

Under säsongen har Leeds inte bara lyckats med att hålla skadelistan kort, utan också hålla uppe ett kollektivt målskytte. Två nyckelingredienser för framgång inom fotboll. Vad gäller målproduktionen bland deras forwards finns det en särskild spelare som sticker ut, Patrick Bamford

Bamford är anfallets överlägset bästa poänggörare och i det här skedet av säsongen har man inte råd att bli av med honom i en långtidsskada. Sett till att man nu kliver in i en skadebenägen julperiod behöver Bielsa emellanåt se till att vila Bamford, men också andra nyckelspelare som Kiko Casilla och Mateusz Klich. 

Det är aldrig riskfritt att rotera i truppen så Bielsa kommer att behöva vara piggare än någonsin för att elda på sina mer sporadiska spelare och se till att de limmar bra med de övriga startspelarna. 

Behålla sin position efter nyår

Alla som följer engelsk fotboll känner till att ligan är som tuffast runt julen. Spelschemat är tätare än under någon annan tid på säsongen och klimatet börjar även det bli som allra tuffast. Mellan den 21:a december och 4:e januari ska Leeds spela hela fem matcher, och flera av dem är mot deras toppkonkurrenter i Championship. 

Under jultiden kommer Leeds att möta West Bromwich som även de har ett starkt grepp om direktkvalificeringsplatsen, och Preston som ligger trea i ligan. Som om detta inte vore nog ska de i samma tvåveckorsperiod möta Arsenal i FA-cupen. Med detta sagt kliver Leeds nu in i en period som kan komma att definiera säsongen. Och skulle de behålla sin nuvarande position i januari, så är chanserna enormt goda att de spelar i Premier League nästa säsong. 

Ignorera klubbens spöke

Inför play off-matchen mot Derby gick Leeds dåvarande svenske mittback Pontus Jansson ut och sa att de blir legendarer ifall de krigar sig upp till Premier League. Och visst är det så. Denna oerhört anrika klubb har inte varit i Premier League sedan 2004 och den tränare de spelare som tar Leeds tillbaka dit de hör hemma, kommer att få en evig plats i historieböckerna. Men genom att göra sig påmind om klubbens spöke riskerar pressen på spelarna att bita dem i baken. Detta har vi sett otaliga gånger med en annan engelsk klubb, Liverpool, som gång på gång snubblat på mållinjen. 

Ja, fjolåret såg länge ut att bli det året Leeds skulle göra sin efterlängtade comeback till Premier League. Den här gången ser chansen för dem att ta sig hela vägen fram i mål ännu bättre ut. Med drygt halva säsongen spelad befinner sig laget på uppflyttningsplats med god marginal ner till kvalplats. Frågan vi måste ställa oss är om Bielsa och hans spelartrupp har mentaliteten att gå hela vägen. 

Kommentera