Inför: Derby County – Leeds United

20 februari, 2018 - Linus.M

Kan du rädda våran säsong, Samu?

Nu är det hela åtta matcher sedan Leeds vann en ligamatch. Det blir såklart svårt att nå playoff med den formen och för att ens ha en fortsatt chans så krävs en vinst mot Derby.

Trots att Leeds hämtade upp ett 0-2 underläge mot Bristol City i helgen så blev det inte tre poäng som så väl skulle behövts. Istället blev det en poäng var för lagen och det är fortsatt hela åtta poäng upp till playoff, frågan är om det ens finns en chans att klara det. Det är 14 matcher kvar vilket gör att det krävs ungefär tio vinster för att komma upp till runt 75 poäng, en gräns som brukar sägas vara det man behöver för att komma topp sex. Det återstår att se, men tre poäng mot Derby hade iallafall gett ett litet hopp om att det faktiskt kan gå. Vad som talar för att det kan gå?

Samuel Saiz är tillbaka från avstängning.

Leeds United
Som sagt, Samuel Saiz är äntligen tillbaka från sin avstängning. Detta tillsammans med kaptenen Cooper och högerbacken Berardi. Den förstnämnda är dock så otroligt viktig för att spelet ska fungera, Saiz gör så mycket både för defensiven och offensiven. Han är en av få i laget som vågar hålla i bollen och driva upp bollen, vilket gör att det inte blir en sådan enorm press på försvaret hela tiden. Kan Heckingbottom få in honom och Hernandez i sin startelva så är halva slaget vunnet känns det på förhand som. Förhoppningsvis så kan detta bli matchen där vi sätter igång en rad vinster som gör att vi sätter press på resterande topplag.

Roofe och Alioski fick som förväntat börja på bänken mot Bristol City. Roofe kom dock in och gjorde mål, vilket kanske påverkar huruvida han får chansen mot Derby. Detta har vi dock sett från Roofe förr, att han kommer in i en match och gör mål för att sedan vara helt osynlig i nästa match när han får chansen från start. Jag ser han helst fortsatt på bänken, särskilt nu när Saiz är tillbaka. Trots att Wiedwald stod för en tavla, igen, förra matchen så tror jag ändå han får fortsatt förtroende.

Mörks startelva
Wiedwald
Berardi, Jansson, Cooper, De Bock
Forshaw, Vieira, Phillips
Hernandez, Lasogga, Saiz

Derby
Derby har faktiskt bara vunnit en enda match på sina senaste fem matcher. Det är såklart bättre än den formen Leeds besitter, men man kan lätt få bilden av att Derby bara tuggar på och vinner i princip hela tiden. Så är dock inte fallet och det om något är vad Leeds kan ta med sig till denna matchen. Mittfältaren George Thorne kommer vara tillbaka i truppen efter att ha missat deras senaste match mot Sheffield Wednesday. Annars är det bara Sam Winnall, Jamie Hanson och målvakten Jonathan Mitchell som är skadade. Deras senaste förlust på hemmaplan kom mot Ipswich den 28:e november förra året, men låt oss hoppas att Leeds kan bryta den trenden.

Matchen
Man får hoppas att Leeds lär sig av hur vi spelade de sista 20 minuterna mot Bristol, och att de kan ta med det mot Derby. Med Saiz tillbaka så har vi såklart ett förstärkt lag, något som kanske kan vara tungan på vågen när det gäller hur matchen kommer sluta. En pigg och fräsch Saiz kan göra väldigt mycket för ett lag som haft tveksam form på senaste. Om man ska vara ärlig mot sig själv så är nog detta sista chansen att tända ett hopp om playoff denna säsong, låt oss hoppas att Leeds lyckas göra just detta.

Var? Pride Park Stadium, Derby.
När? 20:45, onsdag 21/2
TV? Ja! Matchen går på TV3 Sport HD & Viaplay

Marching on Together!

1 Kommentar

Kommentera