Inför: Leeds United – Middlesbrough

30 augusti, 2018 - Linus.M

Bielsa vs Pulis. Det blir en tränarkamp med två helt olika filosofier.

Leeds har med Marcelo Bielsa fått en fantastisk start på säsongen 18/19. Fyra vinster och en oavgjord, detta mot toppmotstånd, gör att man går in till den sjätte omgången med en god känsla. Kan den goda känslan få vara kvar även efter fredagens match?

Leeds krossade senast Norwich borta i ligan med hela 3-0. Man gick in i den matchen efter att ha haft en tuff match mot Swansea, men det visade sig inte spela någon som helst roll. Klich, Alioski och Hernandez hade lekstuga, gjorde mål och visade att Leeds är att räkna med denna säsongen. Att man förlorar mot Preston i ligacupen, då med 0-2 på hemmaplan, ger jag inte mycket för då vi som väntat roterade nästan hela laget. Det är aldrig bra att förlora matcher men jag tror inte på en genomklappning just på grund av denna förlust, utan då tror jag snarare på att vi kan fokusera mer på ligan. Det man kan tycka är lite synd är att vissa spelare som är nära startelvan, likt Harrison och Baker, inte riktigt tar chansen och visar att Bielsa gjort fel när det gäller uttagningar i ligan. Harrison verkar vara otroligt tekniskt men har svårt att göra poäng, det är bara att hoppas på att det kommer tillslut.

Leeds United
Läget i laget är ganska bra. Liam Cooper är tillbaka från skada medan Adam Forshaw kommer vara tillbaka efter det internationella uppehållet. Liam Cooper och Gaetano Berardi började säsongen som vårt mittbackspar och gjorde det väldigt bra, sedan fick Cooper sin skada och var borta några matcher. Pontus Jansson gjorde visserligen en bra match mot Norwich och skulle om jag fick bestämma självklart starta fredagens match, men jag tror Bielsa tänker annorlunda. Jag tror han kommer spela Cooper. Dels på grund av att han är vår kapten, dels för att han startade säsongen bra men också för att han känns väldigt hängiven de spelare som gjort det bra under en längre tid. Nu kan man argumentera för att tre matcher inte är en längre tid, men det är mer än vad Pontus spelat. Samtidigt får man inte glömma att Pontus kom sent till laget på grund av VM, och trots att han tränat under sommaren och verkar vara i god fysisk form, tror jag att Bielsa ändå vill skynda långsamt med honom. Speciellt med tanke på att Berardi och Cooper står för väldigt stabila insatser såhär långt. Sedan kan man argumentera för att Berardi kommer ha problem med tanke på Middlesbroughs fysik och längd. Man kan också argumentera för att allt Bielsa gör är lag och med tanke på hans fotbollskunnande betyder väl det att man bara får förstå hans val. Annars tror jag inte det blir några förändringar från matchen mot Norwich.

BPF
Ayling, Cooper, Berardi, Douglas
Phillips
Hernandez, Saiz, Klich, Alioski
Roofe

Middlesbrough
Middlesbrough har även de börjat säsongen väldigt starkt. De har spelat ihop hela 13 poäng, samma som Leeds, vilket betyder att de ligger på en 2:a plats i tabellen. Därför är det en liten seriefinal vi står inför på fredag. Boro, som de även kallas, har satsat stort på transfermarknaden de senaste åren och har därför ett väldigt dugligt lag. Deras tränare Tony Pulis må inte vara allas kopp té, allra minst min, men han har hittills lyckats få resultat trots sitt tråkiga spel. Senast mot West Bromwich krävdes det ett mål i 90:e minuten, av backen Ayala, för att ta alla tre poäng. Detta gör självklart att de kommer med en god känsla även dem samtidigt som de alltid är tufft att möta Leeds borta. De fick dock ett litet bakslag i att Martin Braithwaite, som gjort tre mål hittills denna säsong, valt att berätta för Pulis att han vill gå till en klubb i Spanien. Detta lär betyda att han inte spelar imorgon och det är ett stort tapp för dem. Det ska bli intressant att se hur starka de är på sina fasta situationer, som de är erkänt starka på. Förhoppningsvis blir det inget problem då Leeds förmodligen har en 3-0 ledning innan de får sin första hörna.

Matchen & Tips
Bielsa vs Pulis. Fin fotboll vs ful fotboll. Den fina fotbollen vinner alltid i slutändan, dock kan den fula fotbollen såklart vinna i enstaka fall. Vi får hoppas att det enstaka fallet inte är på fredagen. Jag hoppas och är helt övertygad om att Bielsa har en plan för hur man ska klara av Pulis tjongfotboll. Om man känner Bielsa rätt är det bara att fortsätta spela sitt eget spel och egentligen inte bry sig om hur motståndaren spelar. Naivt? Kanske, men jag ställer mig inte först i kön att ifrågasätta Marcelo Bielsa. Det får andra stå för. Resultatet kommer bli 3-1 till Leeds, efter att Roofe gjort två mål och Hernandez ett.

Var? Elland Road, Leeds.
När? 20:45, fredag 31/8.
TV? Ja! Matchen sänds på TV3 Sport HD & Viaplay.

Marching on Together!

Kommentera