Inför: Leeds United – Stoke City

4 augusti, 2018 - Linus.M

Är Bielsa rätt man för oss?

Säsongen 2018/2019 börjar med en riktig smällkaramell när Stoke City kommer på besök till Elland Road. Stoke, som är favorittippade att vinna ligan, kommer med flera nya nyförvärv och ett lag som är otroligt starkt på pappret. Har Leeds gjort tillräckligt i sommarens fönster för att stå emot? 

Äntligen. Äntligen står den nya säsongen redo att sparkas igång. Med ett ganska bra transferfönster hittills kan man se optimismen krypa fram bland både fans och spelare. Konstigt vore väl annars, för det är inte många säsonger som man innan första matchen spelats varit negativt lagd. Man ser möjligheter i allt, man ser spelsystem som fungerar till höger och vänster och man ser nya spelare som samtliga kommer bli bättre än Lionel Messi. Nåväl, riktigt sådär bra kommer det kanske inte bli men vi står inför en säsong där vi värvat smart i sommarens transferfönster. Strikern Patrick Bamford har med sina £7m han kostade blivit klubbens dyraste nyförvärv sedan Robbie Fowler köptes 2001. Barry Douglas, ligans bästa vänsterback förra säsongen enligt många, har också anslutit sig och detta för £3m. Det är två exempel på spelare som kommer göra stor skillnad inför stundande säsong, som förhoppningsvis kan ge oss glädje och eufori när vi sedan summerar densamma.

Leeds United
Ni har redan fått ett smakprov på vad som hänt om man tittar på spelare in, och tittar man på spelare ut så har hela 13 stycken antingen lämnat eller gått ut på lån. Men låt oss prata lite om sommarens kanske mest oväntade och bästa(?) värvning.

Marcelo Bielsa.

Marcelo Bielsa, som tidigare varit förbundskapten för Chile och Argentina, tränat Athletic Club de Bilbao, Lille och Marseille för att nämna några, har alltså åkt hela vägen från Argentina och anslutit sig till The Championship och Leeds United. Det var ingen, och då menar jag ingen, som kunde se det hända när vi såg slutet på förra säsongen och en Paul Heckingbottom som i princip redan var borta. Att lyckas få Marcelo Bielsa, vad man än kan tycka om hans senaste sejour i Lazio, till Leeds är inget annat än en stor sensation. En tränare av den kalibern har nog aldrig satt sin fot i en andraliga, men jag blir givetvis gärna rättad på den punkten. Det visar både på att Andrea Radrizzani kunde visa och övertyga Bielsa om hans planer för Leeds, men också om attraktionskraften vi fortfarande besitter trots att vi varit utanför den stora scenen i 15 år. Inget är självklart med Bielsa och det kommer med all förmodan inte gå spikrakt uppåt, men det kommer bli en otroligt spännande resa att få vara med om som också förhoppningsvis slutar i glädje.

Under försäsongen har vi fått se formationerna 3-3-3-1 och 4-1-4-1. Kalvin Phillips har som mittfältare i flera matcher fallit ner och blivit den tredje mittbacken. Adam Forshaw har fått en lite mer offensivare roll än förra året, men med hans skada som gör att han är borta runt sex till åtta veckor får vi vänta på att bevittna detta. Det man har kunnat utläsa av försäsongsmatcherna är att vi kommer pressa väldigt högt när tillfälle ges och att positionerna är långt ifrån satta i sten. Det är rörelse på samtliga spelare, något som välkomnas efter att ha spelat ett statiskt och trögt 4-2-3-1 i flera säsonger. Hur det kommer fungera när det väl smäller, som mot Stoke, vet vi inte men det kommer bli intressant att se hur det går. Bielsa bekräftade på gårdagens presskonferens att samtliga nyförvärv är redo att starta om han så vill, trots att vissa inte ens varit en vecka i klubben. Pontus Jansson, Championships bästa mittback när han har sin dag, är dock ett osäkert kort inför morgondagens match. Jag tror dock att Bielsa känner att han är såpass viktig att han startar trots sin sena semester.

Jag tror vi kan räkna med ett 4-1-4-1 mot Stoke. Bielsa bekräftade också igår att Bailey Peacock-Farrell kommer få starta.

Förväntad startelva
BPF
Ayling, Jansson, Cooper, Douglas
Phillips
Roberts, Hernandez, Baker, Alioski
Bamford

Stoke City
Stoke har även de varit aktiva i sommarens transferfönster. Laget som förra säsongen åkte ut Premier League har gjort klart med spelare som Benif Afobe, Tom Ince och James McClean. Med deras fallskärmspengar är det höga transfersummor och höga löner som gäller, vilket gör att de automatiskt är en attraktiv klubb att gå till. Den diskussionen går dock att ta en annan gång, vi kan istället fokusera på att det är ett ruskigt lag de kan ställa på planen. Mittbacken Ashley Williams, tidigare Evertonspelaren, har också anslutit sig. Det är alltså inte vilka spelare som helst som gått till Stoke, vilket gör att de kommer bli en tuff drabbning på söndagen. De såg även till att sno Gary Rowett från Derby i början av sommaren. Rowett gjorde ett väldigt bra jobb med Birmingham för något år sedan innan han av någon oförklarlig anledning blev sparkad. Därefter tog han över Derby och tog dem till en sjätteplats och därmed playoff. En mycket duglig tränare och ett mycket dugligt lag gör att många ser Stoke som favoriter att vinna hela kalaset, något jag faktiskt inte sätter mig emot. När de besöker Elland Road kommer de dock inte få hämta hem några poäng.

Matchen & Tips
Jag tror på en målrik historia. Ett nästintill fullt Elland Road kommer förhoppningsvis vara nog med bränsle för att ge oss den vinst som hade varit otroligt skön att börja säsongen med. Ett 3–2 resultat till Leeds fördel hade inte gjort mig förvånad. Såklart beroende på om Pontus Jansson startar eller inte. En Peter Crouch mot Cooper och Berardi är i alla fall inget jag vill uppleva.

Var? Elland Road, Leeds.
När? 17:30, söndag 5/8.
TV? Ja! Matchen går på TV3 Sport HD & Viaplay.

Marching on Together!

2 Kommentarer

Kommentera