Intervju med klubbens VD

29 juli, 2016 - Fredrik Karlsson

Elland-Road
I en längre intervju med klubbens nytillsatta VD, Ben Mansford, rapporterar Yorkshire Evening Post journalisten Phil Hay om klubbens finansiella situation och planerna för den kommande säsongen.

Efter tre år som VD hos den lokala rivalen Barnsley gick flyttlasset till Elland Road för ungefär en månad sedan. Leeds är, så klart, en klubb med större följe än Barnsley och inför säsongen bjöd klubbens ägare på det okonventionella beslutet att erbjuda 25 % av säsongsbiljettpriset tillbaka till många av supportrarna om laget skulle missa att ta sig till play-off. Ett vågat beslut enligt Mansford.

Jag vill inte ge en siffra men risken är stor. När perioden fram till 31 juli är klar ska vi räkna ut exakt men det är något som ägaren ville lova. Det är vågat, modigt och jag tycker att det visar på hans vilja att lyckas och hans passion för att vinna.

– Han vill backa upp pratet med pengar. Så vi kan konkurrera den här säsongen och om vi inte gör det så kommer han behöva skriva en stor check.

En uppmärksammad affär under sommaren var försäljningen av klubben kronjuvel Lewis Cook. Mittfältaren lämnade klubben för spel i Premier League och ännu har man inte gjort klart med någon ersättare. Bland andra har Liam Bridcutt ryktats in, men spelarens löneanspråk sägs vara höga och Mansford berättar att man redan sitter på en hög lönekostnad men att man trots det kan bygga ett starkt lag.

Lönekostnaden är hög nog. Den är hög nog när du räknar in icke-finansiella faktorer. Det här är Leeds United. I allt förutom status så är det en topp-10 klubb i det här landet. Det kommer alltid få folk att vrida på huvudet, faktumet att någon på telefonen erbjuder en möjlighet hos Leeds.

Blandat med det så har vi en av de mest lovande tränarna från sin generation som har haft stora framgångar med en typ av fotboll som har fyllt arenorna i Wales. Han har Pep och James Beattie med sig. Sen är det infrastrukturen vid Thorp Arch och det faktum att vi snittar publiksiffror på över 20,000 i the Championship. Jag tror inte att det finns ett mer spännande ställe att spela på. När du räknar samman alla dessa faktorer, så kan vi rekrytera ett lag som är slagkraftigt, definitivt.

Spelare har förvisso plockats in under sommaren, men det mesta ambitiösa draget kan ha varit anställningen av Garry Monk, ett beslut som hyllas av Mansford.

Garry och hans stab, det visar på ordentlig investering. De är en ordentlig stab enligt mig. När jag funderade på att komma hit såg jag till för- och nackdelar och anställningen av Garry var riktigt positiv, att få arbeta med en lysande ung tränare.

Som Leedssupporter är man så klart permanent ärrad från Peter Ridsdales tid i klubben där man handlade för pengar som inte fanns och det som följde är, som man säger, historia. Mansford fortsätter med att förklara sig syn på risken med att satsa allt.

Du hamnar i debatt med supportrarna, och jag hade det hos Barnsley där vi styrde ett sansat skepp och höll oss inom gränserna som ägaren var redo att stödja, vill de att deras klubb ska agera i mörker? Vissa fans vill aldrig se sin klubbs existens hotad. Sen har du de andra extrema som säger spendera, spendera, spendera och släng in varje penny. Det är inte vad vi har råd att frambringa, utan vad vi har råd att låna. Satsa allt och försök köpa framgång.

Belöningen kan bli stor men så är även risken.

Vad du behöver något sansat och mittemellan. Du behöver något som ger dig ett lag som kan utmana konstant år efter år, men utan att riskera klubben.

– Vi försöker ha en lönekostnad och en transferbudget som ger oss en möjlighet. Lewis såldes för ett bra pris och pengarna kommer användas till att försäkra att klubben blir bättre.

När han blir tillfrågad om sin syn på ägaren, Massimo Cellino, och hans beslut menar Mansford på att det har varit blandat med bra och mindre bra beslut.

Det finns bra saker som Massimo har gjort som är obestridliga men det finns jobb att göra och ja, misstag har skett. Om Cellino erkänner de misstagen? Det är en fråga för honom. Man jag vill tänka att vi har tagit oss igenom en tuff period nu.

– Massimo vill att Leeds ska lyckas. Vad vi i ledningen måste göra är att ge honom möjligheten att fatta de bästa besluten. Jag tänker inte prata om saker som han borde kritiseras för eftersom vi står inför en ny säsong.

– Allihopa borde se framåt.

Kommentera