Intervju: Noa Bachner

16 november, 2016 - Fredrik Karlsson

Vi har passat på att intervjua Expressen-journalisten tillika Newcastlesupportern Noa Bachner inför helgens drabbning.

Det blev en småkrånglig start på säsongen för er, men sedan dess har vinsterna fallit tätt. Är något annat än förstaplatsen ett alternativ den här säsongen?

– I ärlighetens namn, nej. Rafa Benitez åkte ur med en spelartrupp som aldrig borde ha åkt ur, både sätt till investeringar och den faktiska kvalitén som fanns (och finns där). Han har därefter haft fri hand att strukturera om och komplettera den. I mitt tycke har vi nog den bästa Championship-truppen genom tiderna att tillgå, och kanske den mest välmeriterade tränaren som någonsin har arbetat där. Inga ursäkter.

Årets trupp måste vara den, på pappret, starkaste i Championship på flera säsonger. Ian Holloway på Sky Sports påstod i veckan att Jonjo Shelvey är den bästa spelaren som någonsin spelat i ligan, men vem skulle du kategorisera som er absoluta nyckelspelare?

– Det är en svår fråga. Shelvey – som i skrivande stund kan dömas för ett rasistiskt påhopp om jag förstått saken rätt, och då förhoppningsvis får en lång avstängning och mer därtill – har verkligen blomstrat under Rafa och varit fenomenal, han dominerar varje mittfält. Jamaal Lascelles har nog varit minst lika viktig, både på och utanför planen, han förkroppsligar mycket av kulturförändringen som har inträffat under Benitez. Matt Ritchie är ganska avgörande för att offensiven ska fungera.

Och om du fick plocka bort en Leedsspelare till helgens match, vem skulle det vara och varför?

– Pontus Jansson. Mitt intryck, utifrån, är att han har haft en liknande effekt som Lascelles, men med ännu mer symbolvärde knutet till sig. Det som har hänt under Monk den här hösten förkroppsligas på ett sätt genom Janssons insatser. En kulturförändring, från hopplöshet, likgiltighet och lite själlös tillvaro till något annat. Han känns väldigt viktigt för det som håller på att hända i Leeds. Så bort med honom, haha.

Något oväntat så valde Rafa Benitez att följa med klubben ner en division. Hur har det påverkat supportrarnas relation till honom?

– Många blev förtjusta redan när han valde att försöka rädda klubben med tio matcher kvar av förra säsongen, men nu har han börjat snudda vid något annat. Newcastle har en tradition av att verkligen ösa kärlek mot de som förstår vad klubben spelar för roll för lokalsamhället, att det är nordösts lilla fönster mot världen. Det är kanske Benitez största styrka, han har engagerat sig i arbetet att återskapa banden mellan klubben, staden och människorna, för det är han gränslöst älskad. Det hade som bekant brustit ganska rejält under framförallt Alan Pardews tid som tränare.

Medan Leeds haft en rad olika kontroversiella ägare så har Newcastle åtminstone varit konsekventa och hållit sig till en, Mike Ashley. Hur ser du på Ashleys ägarskap?

– I stora delar fullständigt vidrigt. Han har ägnat flera år åt att försöka döda Newcastle United som idrottsinstitution och i stället förvandla det till ett reklamplakat för Sports Direct, hans egen sportkedja, och gjort det med otrolig cynism. Tränare anställdes inte för att de var sportsligt bra, utan för att de kunde hålla saker i ordning medan han marknadsförde sitt varumärke. Medier, supportrar och lokalpolitiker har behandlats som fiender. Att han släppt kontrollen till Benitez nu är förmodligen det bästa han har gjort.

 

Under senare år har Newcastle haft några före detta Leeds spelare som Lee Bowyer, Jonathan Woodgate, Alan Smith och James Milner. Vilken är din relation till Leeds United?

– Den är ganska romantisk. Jag började se alla matcher med Newcastle i de tidiga tonåren, och då var både Leeds och Newcastle väldigt bra vilket gjorde att en ganska härlig rivalitet utvecklades. Ett av mina starkaste fotbollsminnen är matchen på Elland Road strax innan jul 2001, när Newcastle tog ledningen, Leeds kvitterade och gick upp till 3-1 innan Newcastle vände och vann med 4-3. Båda lagen spelade fantastiskt underhållande och energisk fotboll då. Och Jonathan Woodgate, fortfarande den bästa mittbacken jag har sett i Newcastle.

Till den stundande matchen står Elland Road utsålt för första gången sedan 2011 och vibbarna kring Leeds är goda. Hur ser du på Newcastles chanser att plocka med sig tre pinnar?

– Ganska goda, som i alla matcher just nu, det finns något väldigt tryggt i Newcastles spelmodell som gör att vi gör en slug och arbetsam process av alla lag, men hela tiden vinner. Om Shelvey saknas kommer det att få konsekvenser för vårt spel med bollen. Men vi har nog inte mött ett lag i lika bra trend som Leeds, och på ett fullsatt Elland Road som vädrar morgonluft på riktigt – det känns väldigt kraftfullt.

Slutligen ber vi om ett tips. Hur slutar matchen?

– Jag hade halvgarderat med X2 på en kupong. Men jag säger ändå 0-1. Mitrovic är i fin form, och Rafa kan stänga en match.

Vi tackar Noa för svaren och önskar lycka till, det lär behövas…

Kommentera