Krönika: A time for everything

16 maj, 2016 - Thom Mattsson

Länge sedan jag skrev något. Varit på resande fot där jag bland annat besökt Panama under 4 veckor med surfing och dykning på schemat. Jag är för tillfället advanced diver med cirka 70 dyk på meritlistan. I Panama hade jag nöjet att få bekanta mig med hajar, djävulsrockor och annat rikt djurliv på havets botten. Är det något jag kan rekommendera så är det just det – dykning. En stor passion jag har i livet. Detsamma gäller såklart Leeds och när säsongen nu är slut så börjar ju en annan, minst lika intressant tid där spelare ska signas och spelare ska säljas. Hur det kommer gå med Cellino, Cook, Taylor och Evans är väl de största samtalsämnena just nu bland Leeds supportrar runt om i världen. Cellino uttalade sig nyligen om att han kände sig trött och orättvist behandlad och sade sig vilja sälja klubben. Detta är inte första gången men kanske kommer det hända nu, vem vet?

Vad gäller Cook och Taylor så är detta två mega talanger som klubben besitter. De borde finnas ett värde på minst £12-14m för de båda trots att de bara har ett år kvar på kontraktet. Här gäller det ju för Cellino att förhandla fram en kontraktsförlängning så snabbt som möjligt så vi inte riskerar att tappa dom för noll och ingenting. Till skillnad mot många andra så tror jag inte det finns någon klausul i Cooks kontrakt men det gör inte att det inte finns någon chans att han säljs. Prio nummer ett för Leeds måste vara att behålla dessa två talanger till sommaren och bygga laget kring “The C’s” – Cooper, Cook, Charlie Taylor och Chris Wood. En stomme som på sikt kan föra Leeds mot nya höjder.

Vad gäller gåtan Chris Wood så får man väl säga att han går ur säsongen med ett godkänt facit. 13 mål på 36 matcher är inte fy skam men hade han gjort mål på 10 % av sina chanser hade han kanske kommit upp i 30 mål så ser man det på det sättet så är det knappast godkänt. De matcher jag sett Chris Wood i så är det ett under att han ens gjort 13 mål då han varit sinnessjukt ineffektiv. Det är bara att hoppas att han till nästa säsong, med ännu bättre spelare runt sig, kan börja leverera fullt ut. Då har vi en kanon spelare till hands.

Så, hur illa var våran trettonde placering om man är helt ärlig? Bör vi skämmas? Ska spelarna slängas fram mot giljotinen och borde Steve Evans skickas till stupstocken? Jag tycker ju inte det. 15 förluster på 46 matcher under de förutsättningar som varit är okey, men inte mer. Vi hade nog alla förhoppningar om en högre placering men i slutändan så får vi kanske vara nöjda.

Vad som kommer hända med Steve Evans står skrivet i stjärnorna. Ett godkänt facit har han onekligen haft i år men är han rätt man att leda Leeds United mot Premier League? Är han rätt man att bygga Leeds United? Jag är kluven. Han har karisma och han känner till fotbollens bakgård (om det nu är så jävla bra egentligen) men han har noll erfarenhet att leda en klubb som Leeds United och han har aldrig byggt en klubb där karaktärsspelare är så otroligt viktiga. Har han egenskaperna som krävs att hitta guldkornen i ett hav av spelare som alla drömmer om att vara en del i ett framgångsrikt Leeds United? Kan han finna de spelare som klarar av pressen att i match efter match bära de historiska färgerna på sina tröjor? Som sagt – jag är kluven och tveksam och därför spelar det egentligen ingen större roll om han blir kvar eller inte. Lämnar han nu när hans kontrakt går ut så ska han ha ett stort tack men förhoppningarna landar genast i arbetet att hitta hans ersättare som måste vara rätt man. Vi kan inte byta coach hela tiden. Dock så ska det ju sägas att det inte skett så stora förändringar i spelartruppen trots att vi gått ifrån McDermott till Steve Evans (och många där emellan) på 2 år. Flertalet spelare är kvar och på något sätt så är det ju faktiskt så man bygger en klubb. Det är inte en tränare som ska bestämma helt vilka spelare som ska komma för misslyckas han att forma laget till att prestera så försvinner ju i så fall inte bara han från klubben utan också hela hans filosofi med värvningarna. Därför kan det i vissa fall vara viktigare att bygga en klubb med spelare som kommer stanna trots att deras tränare får gå. Spelarna ska kunna prestera och lära sig även om en ny coach kommer in. Förstår ni poängen? Med det menar jag inte att vår tränare inte ska ha någonting att säga till om, men det måste vara en procedur som läggs fram – en tråd helt enkelt som går igenom hela klubben.

Här har väl Cellino misslyckats får man väl säga. Vi saknar organisationen som jag så många gånger sagt vara otroligt viktig. Att inte ha någon scoutverksamhet i stort sett är pinsamt för en klubb av Leeds storlek. Detta måste ordnas – omgående – men det är inte bara där vi brister. Hela verksamheten måste ses över och flertalet platser måste tillsättas. Här har Cellino ett stort jobb framför sig om han nu inte väljer att sälja klubben som han uttalat sig om. Dock tar jag det med en nypa salt men den som lever får se. Kan det komma in ett bra bud på klubben är det ingen omöjlighet.

Jag ser på sommaren och silly season med nyfikenhet. Det ska bli mycket intressant. Det finns en tid för allt och kanske har vår tid nu kommit? Vi är cirka £10-12m ifrån att utmana på allvar nästa säsong så jag ber till Cellino eller vem det nu må vara som äger oss i augusti att ge oss det vi förtjänar. Ett lag att vara stolta över.

 

Marching on together

1 Kommentar

  1. sportcarl1

    På tal omhajar och rockor och annat så har han 2 favoritordspråk det ena är: livet ärren resa det gäller baratt att stiga ombord. Det andra är: bara döda fiskar följer strömmen

Kommentera