Krönika: Uppenbara problem

9 augusti, 2016 - Thom Mattsson

krönikasDet förvånar mig fortfarande hur vi kan agera så intetsägande i vår offensiv. Premiären blev exakt det antiklimat vi inte ville ha med exakt samma problem som vi haft tidigare år – vi skapar absolut ingenting. På något sätt känns det som att vi skulle kunna ha Cristiano Ronaldo och Lionel Messi på varsin kant men det skulle inte hända någonting. Vad beror detta på?

Varför har vi så fruktansvärt svårt att ta oss runt på kanterna, eller göra vår gubbe i mitten och på så sätt öppna upp ytor? I matchen mot QPR skulle jag kunna räkna på min ena hands fingrar de gånger vi utmanade vår motståndare och antingen blev av med bollen eller verkligen tog oss förbi. Jag tror siffran är noll gånger. Detta är anmärkningsvärt och alldeles bedrövligt för att spela sig förbi ett helt lag är inte det enklaste, vilket vi kunde se i de obefintliga målchanser vi ju skapade i matchen.

Det är långt ifrån endast Dallas och Roofe’s fel såklart. Det är inte enkelt att få bollen felvänd, ta sig runt och sedan stillastående ta sig förbi sin gubbe som det så ofta handlar om i dagens (samt gårdagens) Leeds. Problemet är att vi för det mesta får bollen i felvända lägen och sedan blir tvungna att slå något alibi pass till en rättvänd ytterback eller mittback och alltså inte tjänat en millimeter.

Faktum är att det krävs så otroligt mycket mer rörelse i ett lag än det vi såg mot Queens Park Rangers. Det är för stelt och för stereotypt helt enkelt, och vad en spelare som Diagouraga bidrar med i Leeds United är för mig en gåta. Grabben kan knappt stava till offensiv och vet knappt hur man tacklar, han är inte speciellt bra på huvudet och är inte heller en ledarfigur. Om man nu ska vara ett spelförande lag så går det inte att ha en bromskloss i mitten likt Diagouraga. Kanske skulle han platsa bakom två offensiva innermittfältare men absolut inte bredvid en 18 årig Viera samt en osynlig Grimes. Det är han inte spelaren till.

Hur vi kan vara så mediokra offensivt kan också förklaras med hur vår backlinje fungerar. Sol Bamba är för mig förbrukad. Han är ingen startspelare för mig. Jag vet att det är väldigt hårt att säga detta redan efter en match men vad är han att bygga ett försvar runt? Han är 31 år och agerade redan förra året som en total säkerhetsrisk. Hans press spel är fruktansvärt när han ibland lämnar gigantiska hål bakom sig för att han ska ge sig på att pressa en offensiv innermittfältare eller en lågt sittande anfallare nästan till mittlinjen. I denna säsongspremiär var han också bidragande till QPR’s första mål när han på något vänster sköt bollen i eget mål. Bamba är ingen spelande mittback och inte heller en kugge i ett hjul som aldrig gör ett misstag i det dolda. Bamba ser man alldeles för mycket av, och det är aldrig bra som mittback.

Så, vad kan vi göra för att spelet ska förbättras samt att vår offensiv ska börja ge frukt. När kommer vi få se vårt Leeds skapa 10-15 målchanser per match? Kanske kommer detta ske redan mot Fleetwood på onsdag och mot Birmingham på lördag och då är det mesta frid och fröjd igen i Leeds leden men det kommer krävas fantasi och förändringar.

Jag vill se Sacko gå in på kanten istället för Dallas. Jag skulle vilja se en 3-5-2 uppställning med Bartley – Cooper – Taylor som “mittbackar”. Ett mittfält med Sacko – Mowatt – Hernandez – Viera – Roofe samt ett anfall med Wood – Antonsson. Varför inte testa detta mot Fleetwood redan på onsdag. Enda tveksamheten är väl Taylor som mittback då han såg allmänt ointresserad ut mot QPR. Jag vill se ett offensivt Leeds nu och inte detta fantasilösa alibi lag.

Talang finns. Det kan man se. Nu glömmer vi QPR, tar lärdom och satsar på två vinster i de kommande matcherna med förhoppningsvis ett par mål på kontot.

Marching on together

 

 

 

2 Kommentarer

 1. Profilbild
  Thord G

  Bra skrivet Thom.
  Har haft synpunkter i många år på varför har vi så dålig rörelse i laget ?
  Tror vi haft för många spelare som vill ha bollen på fötterna.
  Som inte tagit de där jobbiga löpningarna.
  Inte för att få bollen alla gånger utan för att skapa yta åt en kompis.
  En match är minst 90 minuter o då måste man vara beredd att jobba hela matchen ut.

 2. sportcarl1
  sportcarl1

  Hela lagett drabbades av kollektiv härdsmälta efter Greens debacle i första minuten. Och det påverkade hela matchen. Man skall nog inte dra för stora växlar av just denna matchen. Hade Leeds gjort mål direkt hade det blivit en helt annan match.

Kommentera