Krönika: Vad är det som händer, Leeds?

2 mars, 2016 - Thom Mattsson

Den stora frågan jag ställer mig just nu är; finns det en risk för nedflyttning? Det var länge sedan jag såg ett lag så patetiskt dåligt som i matchen mot Brighton. Den evige entusiasten kan hävda att Leeds spelarna tog sig tillbaka in i matchen i andra halvlek men realisten förstår att de gjorde det av den enda anledningen att Brighton spelarna givetvis slog av på takten efter 4-0 i halvlek. Jag vet hur det känns, att ha en stor ledning kanske får folk att tro och hoppas att man ska fortsätta måla tills man leder matchen med 10-0 men det är ju inte riktigt så enkelt. Man blir lite bekväm och man slår av på takten och motståndarna kommer ofta undan med i alla fall någon sorts heder i behåll.

Leeds spelare borde skämmas. Detta är inte våra fans värda. Folk säger att problemen sitter högre upp och det må vara hänt att det finns problem i ägarsituationen men det är ta mig fan inte Massimo Cellino som ställer ut sina skor på planen och ska sparka boll som en välbetald fotbollsspelare. En spelare som Sol Bamba, direkt ansvarig för två mål mot Brighton, borde bli av med kaptensbindeln och skickas ner till under-13. Helt otroligt hur en spelare med auktoritet och pondus förra året har kunnat tappa precis allt i år. Såg att en kille frågade på Revie Stand hur Sol Bamba fortfarande kan spela fotboll och svaret på den frågan är ju, nej – det kan han inte. Helt otroligt, som sagt.


Som om detta inte vore nog med problem så råder det en hätsk stämning mellan Leeds supportrar. Att det snart gått 12 år sedan vi blev nedflyttade från Premier League och fått se klubbar som Southampton, Swansea, West Brom, Stoke, Leicester, Norwich, Hull (även om de just nu inte ligger i PL), Watford, Bournemouth och Crystal Palace alla gå om och förbi oss har gjort att vissa av eller till och med majoriteten av våra fans att få nog. Vi kan inte längre vänta. Vi vill ha framgång nu med ett lag vi kan vara stolta över. Det är väl någonstans här som de flesta av oss förstår att Cellino är fel man att äga Leeds United just av den anledningen att vi behöver stabilitet och en man vi kan lita på som kan bygga Leeds på rätt sätt. Jag ska försöka förklara varför jag, som haft förhoppningar om att Cellino ändå skulle få oss på rätt köl, nu ändå kommit till en insikt om att situationen vi befinner oss i kräver en man av folket.

 • Tiden med Cellino har visat att vår ekonomi blivit starkare men vi har inte gått framåt fotbollsmässigt ett dugg. Vi behöver en ägare som bygger för framtiden men som också bygger rätt.
 • Cellino hävdade att scoutverksamheten skulle förbättras och att hans nätverk var enormt. Förutom en misslyckas värvning av den brasilianske Adryan och några enstaka italienare så har det ju visat sig att Cellinos scoutverksamhet närmare kan beskrivas som en byxficka. Har vi ens någon anställd scout idag?
 • Vi behöver, för första gången sedan David O’Leary, en tränare och manager som får tid på sig att bygga ett lag. Även om jag gärna hade velat ligga i Premier League igår så kommer det kanske inte ske om vi ska dra upp alla rötter ytterligare en gång med ett ägarbyte men om bytet är rätt så ska rätt man anställas som tränare för Leeds United och det ska vara mannen som ska ta oss upp. Att byta tränare hela tiden gör att spelare hamnar i kläm. Spelare som en tränare trott på men som nästa tycker är skit. Mina förslag på tränare; Simon Grayson, Paul Clement, David Moyes.
 • Vi behöver tillit. Vi behöver tro på vad som sker i Leeds United. Alla beslut, befattningar, anställningar och försäljningar. När Ross McCormack såldes var jag säker på att anledningen var att vi helt enkelt inte kunde tacka nej till £11m. Jag trodde att dessa pengar kom till oss tack vare Cellinos stenhårda förhandlingsstrategi. Äntligen, tänkte jag – vi behöver inte sälja längre och vi har nu en ägare som vet hur man förhandlar. I efterhand har det ju visat sig att Ross likaväl hade kunnat vara kvar i klubben då pengarna inte återinvesterats nämnvärt i spelartruppen. Så varför såldes han? Vart är pengarna för Sam Byram försäljningen? Med en ägare som är en man av folket så hade vi kanske fått svar på dessa frågor. Kanske hade vi fått ett löfte om en rejäl satsning i sommar. Då hade det för mig varit okey. Just nu svävar vi alla i ovisshet och det är ju långt ifrån bra.
 • Tyvärr har det ju också visat sig att Cellino är galen. Denna “galenhet” tog jag som något positivt först då man måste vara rätt galen själv för att ha Leeds som favoritklubb. Cellino startade också med att stå i Leeds klacken och mycket annat men har nu istället förvandlat Leeds till ett mentalsjukhus. Ingen vet egentligen in eller ut längre. Kan vi åka ur i år? Ska Evans få sparken och vem ska i så fall träna oss istället? Kommer våra ungdomar välja att skriva nytt i sommar med Mowatt, Taylor och Cook alla med 12 månader kvar på kontraktet? Kan Cellino få för sig ytterligare dumheter och vem ska stå till svars för dom om han fortsätter att hålla käften? Leeds är återigen ett åtlöje, som vi varit så många gånger förr.
 • Sen finns det många artiklar ute om Cellinos behandling av Redfearn osv och folk vet om allt detta redan så jag tänker inte älta det igen. Min huvudpoäng är att Cellino förmodligen behöver sälja mest för sin egen skull för snart har han ett tomt Elland Road framför sig, med ett lag i League One, med fans som vill ha honom skickad till Sibirien och med en framtid som ser allt annat än ljus ut. Om han vägrar att sälja så kommer det krävas enormt mycket från honom för att få tillbaka fansen till arenan men framförallt att ingjuta framtidstro i en skara fans som varit i helvetet och vänt sjuhundrasextioelva gånger.

Vi är långt ifrån vad vi en gång var och frågan är hur lång tid det kommer ta innan vi kan utmana i toppen av the Championship igen för att inte tala om Premier League? Någon sorts gift flyter inuti vårt blod och mörka moln hänger över vår arena och det har det gjort långt innan Cellino kom in i bilden. För att detta ska ändras kommer det krävas mirakel så jag frågar återigen vart vår riddare i vit rustning må befinna sig? Hade det inte nu om någonsin varit en bra idé att köpa klubben? Kanske vill en eventuell ägare veta vilken division vi ligger i innan han slår till och vill vänta till sommaren? Kan det vara så? Hur som helst så måste det till någon eller något speciellt för att få fansen att få tillbaka hoppet om en framtid utan lögner. Vi har blivit förda bakom ljuset i över 10 år nu och vi börjar alla bli fruktansvärt trötta på det. Cellino är nog inte svaret på våra böner men om det finns någon där ute som tror sig kunna göra oss framgångsrika igen så är nu en bra tidpunkt att göra det. Personen ifråga har allt att vinna. En stad, en klubb, en historia, en framtid. Passion, kraft, kärlek och lojalitet.

Ge oss en chans att visa det.

MARCHING ON TOGETHER

5 Kommentarer

 1. Thord G

  Mycket bra skrivet Thom.
  Får verkligen hoppad att det finns någon där ute som ser potentialen o vilken chans det är.
  Men Cellino måste ju ha viljan att sälja åxå.
  Känns som han tycker att det börjar gå lite prestige i det hela nu.

 2. Hartey

  Thom// Du skulle kunna skriva i Aftonbladet, dom hade inte märkt skillnad på dig eller Simon Bank?. Vad kan man skriva mer och annat än du petar ner i dina krönikor som jag tror du skriver rätt av ( nästan) . Kanske sådana ord som att en albatross kan bara lyfta i motvind, det är alltid mörkast innan gryningen. Allt som man som fans trott på och stöttat genom åren har gått åt helvete och mer därtill. Just nu kommer många Leedsfans att testa att verkligen ge upp och vi får se om det funkar!

 3. GurraGEEE

  Instämmer med övriga.

  Det som är mest beklämmande är det oerhört dåliga självförtroendet som istället för att öka med stödet från våra supporters får motsatt effekt. Lägg därtill att ägaren visar extremt dåligt tålamod.

  Det trycket som våra spelare känner genom lagets vinnartradition och självklara plats som storlag skördar offer i Leeds spelartrupp. Den svidande kritik som bl.a. Wootton och Bamba fått känna av är säkert inte i närheten av den prestationsångest dessa spelare känner själva.

  Jag ogillar personligen alla personangrepp på våra spelare som gör så gott dom kan men förstår självklart frustrationen vilken jag själv delar.

  Känslan är slutligen att det i mångt och mycket är en fråga om inställning och självförtroende som är skillnaden mot att vinna matcher snarare än teknisk förmåga som jag nog tycker truppen besitter.

 4. Stonefree

  Jag säger som Hartey. Mycket bra krönika, Thom, som vanligt.
  Själv har jag våndats rätt mycket den senaste tiden, mest för den negativa inställningen som bara kryper innan för skinnet på mig hela tiden. Ut med Cellino, ut med Evans, ut med Bamba, ut med Wotton, ut med allihopa. Samtidigt som det finns en liten kille med sin gamla Leeds halsduk på min axel som har suttit där sedan 1969 och viskar ”We all love Leeds ” i mitt öra hela tiden.
  Inte vill jag väl egentligen bli av med Cellino, Evans, Wotton, Bamba och alla dom andra. Inte är jag glad över att jag har rätt angående en som Bamba hela tiden denna säsong. Det finns inget värre än att få rätt, när det gäller negativa saker. Vad kul det hade varit att få ställa sig upp och säga att jag hade fulständigt fel om allt negativt som jag har sagt om Cellino, Evans, Bamba, Wotton och alla de andra. Varför? Jo för om jag skulle få göra det, då går det ju bra för Leeds och det är ju det som räknas. Jag skulle älska om Cellino gick ut och var öppen och ärlig, säga allt direkt till fansen, även om det ibland kan svida att höra. Men i längden så enar det oss allihop. Jag tror till och med att jag kan förlåta Cellino om han lovade att aldrig göra om det där med Boro matchen. Jag skulle vilja att Evans stod upp för laget i alla lägen, aldrig och då menar jag aldrig prata skit om någon spelare i Leeds fina tröja, han behöver inte heller höja spelare till skyarna, som precis har gjort en riktig dålig match eller två. Allt som rör truppen ska hållas inom truppen och ska man få in självförtroende, då gäller det också att alla är med, alla får samma möjlighet att visa vad de går för. Jag skulle bli glad om vi allihop, mest mig själv slutade kasta skit på våra spelare, går det bra för någon/några då behöver de inte stödet, det flyter bara på. Har Silvestri, Wotton och Bamba det tungt, blir Bellusci och Antenucci kallat för bög hela tiden, då säger det sig själv att det går åt skogen alltihopa. Vem vill spela för ett lag där supportrarna kallar sina egna för sådana saker?
  Jag kan inte lova 100% att jag inte kommer med något negativt ibland, för jag har en annan liten jävel sittande på min andra axel som njuter över allt skit jag sprider runt om allt inte bara fotbollen och han vinner ibland. Men jag ska kämpa för att hålla honom kort.
  Men just nu är vi där inget fungera längre. Vår ägare lämnar matcherna redan i halvtid. Tränaren är belagt med mundkavel, spelarna är allihop mer eller mindre totalt handlings förlammade, självförtroendet är kört totalt i botten.
  Vi som fans kan inte köpa in spelare, vi kan inte ta ut laget inför matcherna. Men en sak kan vi och det är att stötta våra lirare efter absolut bästa förmåga och då spelar det ingen roll om vi gör det här hemma eller på plats. Vi måste nog allihop dra vårat strå till stacken.
  Ska Cellino sälja och ska vi byta ut Evans, kommer våra ungdomar att skriva nytt kontrakt, kommer supportrarna tillbaks till Elland Road? Jag vet inte. Det enda jag vet just nu är att vi behöver hjälpas åt allihop för att vända skutan rätt igen! Hur? Ingen aning. Där ligger bollen hos Cellino! Så vad du än gör Massimo Cellino, gör det rätt och gör det för alla supportar som älskar Leeds skull.

  WALLAMOT

Kommentera