Lär känna Garry Monk

2 juni, 2016 - Fredrik Karlsson

MONKGarry Monk har alltså idag utsetts till klubbens nya tränare. Här har vi sammanställt en liten biografi om mannen som ska försöka föra Leeds åter till fotbollens finrum nästa säsong.

Monk föddes i Bedford, England den sjätte mars 1979 och sparkade igång sin fotbollskarriär hos Torquay United 1995 innan han hamnade hos Southampton där han skrev på sitt första professionella kontrakt i maj 1997.

Under sin spelande karriär gjorde sig engelsmannen känd för att vara en hårdför mittback med stora ledaregenskaper och två år efter att han skrivit på för Swansea 2004 blev han utnämnd till lagkapten i klubben. Bindeln behöll han ända fram till juli 2013 innan han självmant lämpade över den till Ashley Williams.

Monks första, och fram tills idag enda, tränarjobb kom i februari 2014 i samband med att Michael Laudrup fick sparken från tränarjobbet i Swansea. Mittbacken fick då ta rollen som spelande tränare där han i sin första match ledde laget till en 3-0 seger i Södra Walesderby mot Cardiff City. Efter att ha räddat Swansea från nedflyttning lade Monk skorna på hyllan och belönades samtidigt med ett treårsavtal som tränare för klubben.

Under sin enda hela säsong som tränare för Swansea ledde han dem till sin näst högsta position någonsin i högsta divisionen när man slutade säsongen på en åttonde plats med 56 inspelade poäng.

Den nyss avslutade säsongen gick dock sämre och den blott 37 år gamla tränaren har stått utan arbete sedan han fick lämna Swansea i december efter en svit av elva segerlösa matcher. Totalt under sin tid som manager för Swansea hade Monk en segerprocent på 36,4 % där hans lag vann 28 av de 77 matcher som han ledde dem i.

Som tränare har Monk identifierats för de höga krav han ställer på sina spelare där han propagerar för ansvarsfullhet och vikten av att skapa en kultur där det inte ska finnas några ursäkter vare sig för ledare eller spelare. Monk har dessutom influerats av tidigare Swanseatränare som Brendan Rogers och Roberto Martinez i det att han går åt det ”possessionspelande” hållet där hans lag ska föra spelet snarare än att skicka iväg långbollar vi varje tillfälle som ges.

Under tiden hos Swansea jobbade Monk också med tyska fenomenet ”gegenpressing” som torgfördes av Borussia Dortmund där det handlar om att så fort man tappar boll försöka vinna tillbaka den genom hög press på motståndarna, en modell som ställer höga krav på arbetsmoralen hos spelarna.

Vi står inför en intensiv och spännande försäsong och nu blir det intressant att se hur Monk bygger upp sig lag med en hel sommar framför sig.

3 Kommentarer

Kommentera