Lär känna Kyle Bartley

4 juli, 2016 - Fredrik Karlsson

mbSommarens andra värvning är i hamn och den här gången blev det en förstärkning till mittlåset. Vad kan då vara värt att veta om vår nye försvarare?

Kyle Bartley föddes i Stockport, en rätt stor stad i närhet till Manchester. Bartley inledde sin karriär där i krokarna på Reebok Stadium hos Bolton Wanderers som han spelade för på ungdomsnivå innan han 2007 blev inplockad till Arsenals ansedda ungdomsakademi.

Under sin tid i Arsenal agerade han lagkapten för det reservlag som spelade hem både Premier Academy League och FA Youth Cup 2009. Den påföljande säsongen gjorde Bartley sedan sin debut för A-laget när han startade för Gunners i en gruppspelsmatch på Olympiakos i Champions League.

Mycket mer speltid än så blev det dock inte för Bartley i London och i februari samma säsong gick han istället iväg på lån till Sheffield United där han efter flertalet bra insatser även lånades in under hela den följande säsongen.

Som ung såg Bartley mycket upp till den förre Leeds- och Manchester United-försvararen Rio Ferdinand och han har sedermera försökt att basera sitt spel på honom och efterhärmat hans vilja att driva upp spelet från backlinjen och agera mer än enbart städgumma.

Efter följande lånesejourer hos Rangers i Skottland hamnade 25 åringen till slut i Swansea som han skrev på för i augusti 2012 för en summa av ungefär £1m. Även hos Swansea blev det dock sparsmakat med speltid ända fram till dess att nuvarande Leedstränaren Garry Monk tog över rodret. Monk fattade snabbt tycke för engelsmannen och skrev även ett nytt treårskontrakt med honom.

Sedan dess att Monk lämnade Liberty Stadium har det åter blivit sporadiskt med speltid för Bartley och förra veckan meddelade alltså Leeds att han nu får återförenas med sin förre tränare.

På Championship-nivå har Bartley alltid visat sig vara minst sagt kompetent och i och med att han är inplockad på Monks önskan kan vi bara hoppas och tro på att han blir ett starkt tillskott till backlinjen.

Kommentera