Leeds har alla förutsättningar att åter bli en av Englands största klubbar

18 augusti, 2018 - Robin Persson

Fotboll är Ken Lennaárds vardag som författare av speltips på Winbets.com. För att vara framgångsrik på sportsbetting gäller det att ha kunskap och passion om sporten. Och det har han.

Få saker stör mig mer i fotbollens värld än när slipsnissar i klubbstyrelser äventyrar idrottsföreningars existens genom ekonomiska risktaganden som ett sätt att förverkliga sig själva. Som jag skriver om här.

Eller ännu värre med en ny ägare som lånar upp gigantiska belopp och lämnar klubben i sticken när det inte gick bra.

Ibland går det bra, men oftast inte och det svider i alla fans själar när klubben måste säljas ut till en rysk oligark som tjänat miljarder på tvivelaktiga (i bästa fall) affärer. Eller till en oljeschejk som inte vet vad han ska göra med alla pengar och ändå föredrar att titta på kamellöpning. Mångmiljardärer som anser att en investering i ett fotbollslag ska vara en bra affär, och inte ser några mjuka värden för att de egentligen inte bryr som om klubben de köpt.

Det är fansen som är klubben. Spelare och ägare kommer och går, men fansens kärlek och pengar består. Att då äventyra bestämmanderätten för hjärtan som bultar för klubben är ett svek. Alltid och på alla sätt.

Leeds United är ett av England mest anrika fotbollslag och som fotbollsälskare är det en hemsk historia att gå igenom alla galna försök att försöka köpa sig framgångar.

Leeds United ska lira i högsta divisionen, allt annat är ett misslyckande. Leeds är Englands tredje största stad, och ligger i Yorkshire som har 5 miljoner invånare. Det finns inga andra stora klubbar i vare sig staden eller grevskapet och konkurrensen om fans är ytterst liten. Särskilt när man jämför med alla andra stora städer i England. Sponsorers finns från lokala storföretag och Leeds har alltid haft ett av de bästa publiksnitten i England.

Förra året snittade de över 31 500 i Championship. När de spelade i tredje divisionen League 1 snittade de över 24 000 i publik på de tre säsongerna. Alla förutsättningar finns, nu gäller det bara att bygga rätt.

Oftast blir det som bäst när det gått riktigt dåligt några år så att framgång kan nås genom långsiktigt rätt tänk. Som efter åren 1958 – 61 som innehöll turbulens, tränarbyten och degradering.

Sedan kunde någonting stort påbörjas. Legendariske tränaren Don Revie tog över. Hans filosofi var att utveckla talanger och absolut inte köpa dyrt och färdigt. Han hatade divor och ovanför omklädningsrummet hängde en skylt med texten ”Keep Fighting”. Det är så man bygger en framgångsrik klubb. Långsiktighet, hårt arbete och kontroll över ekonomin.

Under åren 1961 – 75 var Leeds United inte bara en av Englands bästa klubbar utan hela Europas bästa klubbar. Ledda av Leeds största hjälte genom tiderna Billy Bremner.

Europacupfinalen 1975 förlorades mot Bayern München efter kontroversiella domslut. Domaren var kanske köpt (läs ”Kitabdjian och Match Fixing”), det är i alla fall mitt speltips, och Billy Bremner flyttade sina fotbollsskor 8 mil till Hull FC. Det var början på några mediokra år.

Istället för att vara tacksam för Billy Bremner och grabbarna och den tid som varit försökte Leeds Uniteds styrelse köpa sig framgångar. Istället för att börja om från början och bygga från grunden. Det gick aldrig bra, och sedan blev det ännu värre och de degraderades säsongen 1981 – 82. Åtta långa år av medioker fotboll i division 2 som alla Leedsfans bara vill glömma.

Men där någonstans fattade klubbledningen att de var tvungna att bygga från grunden. Inte minst för att pengarna inte fanns för några storstilade drömmar.

Lagets byggdes åter upp från grunden med en långsiktig plan. De gick upp säsongen 1989 – 1990. Första säsongen kom de fyra i division 1 och året efter vann de ligatiteln.

Division 1 bytte namn till Premier League inför säsongen 1992 – 93 och framtiden såg ljus ut för Leeds United. De slutade tyvärr på en sjuttonde plats men sedan blev det två femte platser på raken.

Säsongerna 98 – 02 var Leeds alltid att räkna med: två 5:e platser, två 4:e platser och en 3:e plats på de fem säsongerna. Framgångarna kröntes med en semifinalplats i Champions League 2002.

Men Leeds United hade inte lärt sig av sina tidigare misstag och flög för nära solen igen. De framgångsrika grunderna hade ställts undan i städskåpet och pengarna som rullat in omsattes snabbt på nya stjärnvärvningar, och när det inte blev succé så öppnades sig dammluckorna igen. Leeds ramlade ur Premier League 2004.

Pengarna var slut och visionen borta med vinden. Men det hindrade inte ägare efter ägare att låna pengar för att snabbt köpa sig upp i Premier League. Det gick inte alls och efter tre säsonger blev de istället degraderade igen.

Leeds United hade spelat i högsta eller näst högsta divisionen varje säsong sedan deras start i seriesystemet 1920. Det var tre tunga år i League 1 för befolkningen i Leeds och en misär som bara ska förträngas. Men jag hoppas att lärdomarna inte glöms bort och lever längre än tidigare. Speltipset är att läxan är lärd, i alla fall tills framgångarna blir stora.

Åren 2004 – 2014 innebar regelbundet kaos i klubben. Med stora lån, dålig likviditet och ägarbyten stup i kvarten. Det har varit hela havet stormar över ägarförhållandena. Med en försäljning av klubben 4 – 5 gånger om, och jag har säkert räknat fel. Så bygger man inga vinnande traditioner.

Sedan 2011 spelar Leeds i Championship. De har inte varit nära uppflyttning än, men de gör återigen rätt. Bygger från grunden och flyttar sakta fram positionerna för varje år som går. Kloss för kloss, sten för sten, tills det finns en tillräckligt stabil grund att stå på för att nå serien där de hör hemma: Premier League.

Det kan gå redan i år, men om det inte gör det så är det okej än då. Bygg stabilt och rätt så kommer målet nås, och då över en lång period. Med lyckosamma värvningar och några stolpe-in är inte sista steget till titlar en omöjlighet igen. Inom 5 – 10 år är mitt speltips.

 

// Ken Lennaárd, Winbets

Kommentera