Leeds – Port Vale 4-1

9 augusti, 2017 - Fredrik Karlsson

Det tog en dryg timme för Samuel Sáiz att etablera sig som ny supporterfavorit när han stänkte in ett hattrick i Leeds seger över Port Vale.

Det blev som väntat en massrotation av Thomas Christiansen till kvällens match där hela nio nya spelare fanns i startelvan. Strax innan avspark kom besked om att Rob Green drogs med en skada och det blev sedermera Wiedwald som fick behålla sin plats mellan stolparna.

Kapten för kvällen var Luke Ayling medan förre lagkaptenen Liam Bridcutt inledde på bänken.

1-0 Sáiz (12’)
1-1 Tonge (36’)
2-1 Sáiz (60’)
3-1 Sáiz (63’)
4-1 Ekuban (83′)

Leeds (4-2-3-1) Wiedwald: Anita, Shaughnessy, Ayling, Borthwick-Jackson: Vieira, Klich: Sacko, Sáiz, Dallas – Ekuban

Bänk: Peacock-Farrell, Gomes, Bridcutt, Phillips, Hernandez, Alioski, Wood

Byten:
Alioski in – Sacko ut (58’)
Bridcutt in – Klich ut (58’)
Gomes in – Ayling ut (70’)

Port Vale (4-4-2) Lainton: Davis, Smith, Kay, Gunning: Reeves, Tonge, Pugh, Turner: Pyke, Forrester

Bänk: Hornby, Harness, Pope, Gibbons, de Freitas, Calveley, Whitfield

Byten:
Hornby in – Lainton ut (46’)
Pope in – Forrester ut (61′)
Harness in – Pugh ut (80′)

Domare: Peter Bankes
Varningar: Klich (Leeds) Gunning, Pope (Port Vale)
Utvisningar: Gunning (Port Vale)
Publik: 15,431

Matchrapport

Den första halvleken började fartfyllt och redan i den 12e minuten kunde spanska kreatören Samuel Sáiz öppna sitt målkonto för klubben efter att han fiskat upp en stolpretur på ett misslyckat inlägg från Stuart Dallas. Mittfältaren skickade obekymrat in bollen i nät via samma stolpe.

Gästerna kvitterade dessvärre drygt tio minuter innan halvtid. Precis som i öppningsmatchen mot Bolton hade försvaret problem med de fasta situationerna och när ett långt inkast kom in i boxen tog det inte lång tid förrän bollen hamnat hos ex-Leedsaren Michael Tonge som kunde placera in kvitteringen.

Samuel Sáiz hade sett väldigt rörlig och spelskicklig ut i den första halvleken, trots många fula nedsparkningar från motståndarna. Och i den andra halvleken drog han upp växeln ytterligare ett snäpp och lyckades hitta nätet ytterligare två gånger inom loppet av tre minuter.

2-1 kom efter att Vieira hittat spanjoren med en djupledsboll. Sáiz rundade keepern och rullade enkelt in bollen. 3-1 kom på liknande vis men den här gången var det Ekubans tur att spela fram till Sáiz som smällde in den stenhårt bakom en chanslös Hornby.

Även en annan debutant skulle få nätkänning innan matchen var över, nämligen Caleb Ekuban. Inhoppande Gianni Alioski vann bollen på egen planhalva och dribblade sig fram hela vägen till offensivt straffområde där han slog en bredsida parallellt med straffområdeslinjen. Sáiz såg ut att gå först på bollen men släppte den mellan benen till en obevakad Ekuban som enkelt kunde placera in sista spiken i kistan.

Kommentera