Leeds – Rotherham 2-0

18 augusti, 2018 - Fredrik Karlsson

Tredje raka segern och säsongens första nolla inkasserades idag när Leeds avfärdade nykomlingarna Rotherham.

1-0 Ayling (49’)
2-0 Roofe (72’)

Leeds (4-1-4-1)
Peacock-Farrell
Ayling, Berardi, Cooper, Douglas
Phillips
Hernandez, Klich (ut 90′), Sáiz (ut 80′), Alioski
Roofe (ut 86′)

Bänk
Blackman, Jansson (in 90′), Shackleton, Pearce, Baker (in 80′), Harrison, Bamford (in 86′)

Rotherham (4-1-4-1)
Rodak
Vyner, Wood (ut 76’), Raggett, Mattock
Ajayi
Taylor, Vaulks, Palmer (ut 66’), Williams
Smith

Bänk
Proctor, Ball, Manning (in 66’), Robertson, Vassell (in 76’), Newell, Bilboe

Domare: R. Jones
Varningar: Taylor (Rotherham)
Publik: 33,699

Matchrapport

Det var en matchbild som initialt såg ut precis som vi vant oss vid. Leeds gjorde sitt bästa för att skapa andnöd hos motståndarna som i sin tur gjorde sitt yttersta för att hitta vägar framåt.

Men likt Bolton hade även Rotherham gjort sin läxa och nykomlingarna försökte emellanåt ta matchen till Leeds genom att lyfta laget och störa Leeds i sin speluppbyggnad. Det gav dessutom resultat då man lyckades skapa flertalet bra chanser i den första halvleken, dock utan att lyckas kapitalisera på dem.

Med halvtimmen spelad kom gästerna smärtsamt nära när yttern Jon Taylor drog till med en chansskott från distans. Bollen såg ut att gå in i nät men en minimal touch med fingerspetsarna från BPF gjorde att den istället tog i stolpen.

Stolpträffen blev lite av en väckarklocka för Leeds som ryckte upp sig mot slutet av halvleken, men alltjämt utan att komma riktigt nära.

I halvtid var ställningen 0-0, men det tog Leeds endast fyra minuter av den andra halvleken att spräcka dödläget.

Målet i sig var aningen kontroversiellt. Barry Beckham (Douglas) slog en hörna som Cooper vann. Målvakten Rodak lyckades rädda och Roofe följde upp med en retur som till slut hamnade hos Ayling. Försvararen nickade bollen som rensades på mållinjen och domaren blåste för inspark. Men nästan omedelbart därefter ändrade han sig och dömde mål för Leeds. Tveksamt men godkänt och kanske får Leeds skatta sig lyckliga idag att goal-line technology inte existerar i Championship.

Leeds spelade definitivt bättre i en andra halvleken och när Phillips letade fram sin bästa Andrea Pirlo-imitering i 72a minuten kom även 2-0. Phillips slog en utmärkt boll till Kemar Roofe som från kanten dribblade förbi sin gubbe innan han böjde in ett fint avslut vid bortre stolpen.

Med målet dog matchen ut en aning och för Leeds del var det bara en transportsträcka till slutsignalen. Nu väntar återhämtning inför tisdagens bortamatch i Wales då man möter Swansea.

Matchens…

Utropstecken: Kemar Roofe. Mål i tre raka matcher nu för anfallaren som verkar frodas under Bielsa. Och det i en match där motståndarförsvaret verkligen såg ut att fokusera extra hårt på att hålla honom borta från målprotokollet. Fortsätter han så här får rekordvärvningen Bamford sitta fint på bänken.

Frågetecken: När kommer det första fatala misstaget? Jag sitter med hjärtat i halsgropen varje gång vi bygger upp ett anfall. Cooper, till Berardi, till BPF, till Cooper osv. Jag har sett Leeds för många gånger för att inte vara övertygad om att det här förr eller senare kommer sluta i ett baklängesmål. Frågan är inte om, utan när?

Kommentera