Leeds – Stoke 3-1

5 augusti, 2018 - Fredrik Karlsson

Frenesi, intensitet och kämparglöd. Den Marcelo Bielsiska fotbollen har anlänt på riktigt, vilket Stoke blev först att erfara när ett enastående Leeds idag inledde säsongen med en imponerande seger.

Inför avspark hölls en tyst minut till minne av den nyligen bortgångne Leedslegenden Paul Madeley. Madeley spelade för Leeds under storhetstiden på 60- och 70-talet och gjorde totalt 17 säsonger för klubben, den enda han någonsin spelade för.

Pontus Jansson inledde som väntat matchen på bänken efter att nyligen ha återvänt från VM-slutspelet med Sverige.

1-0 Klich (15’)
2-0 Hernandez (45+1’)
2-1 Afobe, straff (52’)
3-1 Cooper (57’)

Leeds (4-1-4-1)
Peacock-Farrell
Ayling, Berardi, Cooper, Douglas
Phillips
Hernandez, Klich (ut 76′), Sáiz (ut 88′), Alioski (ut 89′)
Roofe

Bänk
Blackman, Jansson, Dallas (in 76′), Baker in 88′), Harrison (in 89′), Roberts, Bamford

Stoke (4-3-3)
Butland
Bauer, Shawcross, Martins Indi, Pieters
Allen, N’Diaye (ut 62’), Etebo (ut 62’)
Ince, Afobe (ut 76′), McClean

Bänk
Federici, Williams, Fletcher (in 62’), Edwards, Bojan (in 62’), Diouf, Crouch (in 76′)

Matchrapport

Leeds inledde matchen precis med den precis den frenesi som man kommit att förvänta sig av Bielsa-styrda lag. Löpningarna var intensiva och ingen gav vika i närkamperna. Tappades bollen var man omedelbart hack i hälarna för att försöka återerövra den.

Efter 15 minuter betalade den hårda pressen av sig när Samu Sáiz fick bollen på offensiv planhalva. Den spanska trollkarlen trippade förbi en Stoke-försvarare som fläkte sig för att försöka norpa bollen och slog sedan en utsökt genomskärare till Mateusz Klich som inte gjorde något misstag från nära håll.

Gästerna hade inte överdrivet bollinnehav men prickade trots det sånär in en kvittering med ungefär halva halvleken spelad när Tom Ince tryckte iväg en vänsterkanon från rejält avstånd. Bollen gick utom räckhåll för BPF, men som tur var fanns ribban där som räddning.

Det var ett väldigt underhållande Leeds att se under den första halvleken. Bollen gick stundtals som på ett snöre där Hernandez skarvade, Alioski dribblade, Sáiz flöt runt och där Roofe alltid fanns redo längst fram för att hugga på det som spelades fram.

I mål för gästerna fanns landslagsmannen Jack Butland som bjöd på några spektakulära räddningar. Men halvleken slutade på en sur not för engelsmannen när Pablo Hernandez prickade in 2-0 efter en framspelning från Alioski. Hernandez avslut var inte särskilt hårt men lyckades trots det glida ur Butlands grepp och in över mållinjen.

Spår av förra säsongens Leeds fanns emellertid kvar och i inledningen av den andra halvleken blev det total hönsgård i eget straffområde när tre spelare hade förtvivlat svårt att rensa undan en lös boll. Det slutade med en tröjdragning på Tom Ince från Barry Douglas och domaren pekade omedelbart på straffpunkten. Därifrån gjorde Afobe inget misstag när han satte bollen säkert mitt i mål.

Men det var Leeds dag. Och när den stundom kritiserade Liam Cooper fem minuter efter gästernas reducering kunde nicka in 3-1 på en hörna från Barry Douglas var känslan stark att det skulle gå vägen. Lagkapten kunde helt omarkerad rusa mot bollen och snyggt nickskarva in den vid bortre stolpen.

Stoke gjorde en sista kraftansträngning mot slutet där man började mata långbollar mot inhopparen Peter Crouch. Men någon utdelning fick man inte och Leeds kunde lämna premiären som välförtjänta segrare.

Domare: S. Duncan
Varningar:
Publik: 34,126

Matchens…

Utropstecken: Givetvis Marcelo Bielsa. Vilken intensitet vi fick se från laget idag. Insatsen gav definitivt mersmak.

Frågetecken: Kommer det här hålla? Finns det något lag som kommer orka hålla det här tempot över 46 matcher? Krampkänningarna duggade tätt framåt slutet av matchen. Å andra sidan leder vi sannolikt ligan med 30 poäng i januari om det här spelet fortsätter. Så ingen fara på taket.

Kommentera