Historia: Leeds United ”Robbed”!

2 april, 2016 - Robin Persson

Den 28:e maj 1975 blev Leeds United ”bestulna” på en rättmätig Europacup-titel. Det var en match som skulle komma att bli den slutgiltiga bekräftelsen på att det lag som Don Revie byggt också skulle bli det bästa i Europa.

Leeds United hade haft en bedrövlig säsong i ligan. Brian Clough tog över ligamästarna sommaren 1974. Den gamle mästartränaren Don Revie lämnade för att bli englands förbundskapten. ”Cloughie” blev bara 44 dagar gammal på Elland Road, ersättare blev Jimmy Armfield som lyckades lotsa Leeds United till final i Europacupen mot tyska mästarna Bayern Munchen. Laget hade tagit sig till finalen genom att slå ut FC Zurich, Ujpest Dosza, Anderlecht och Barcelona.

Den 28:e maj på Parc de Prince skulle laget som dominerat engelsk fotboll de senaste 10 åren äntligen få sin välförtjänta triumf i den största av cuper för klubblag.

Finalen började med en stenhård press från det helvita Leeds-laget, tyvärr så resulterade den stenhårda tändningen i att Terry Yorath i Leeds sparkade benet av Bayerns svenska högerback Björn Andersson. Yorath har sagt att han ångrar att han gick så hårt in i närkampen. Leeds pressade tillbaka tyskarna mest hela första halvlek utan att lyckas slå hål på tyskarna. I andra halvlek ökade Leeds pressen och en solklar straff missades av domaren. Men i mitten av andra halvlek fick Leeds äntligen utdelning på sin press. Peter Lorimer dunkade in en volley som tyske målvakten Sepp Maier var chanslös på. Jättejubel för alla Leeds-spelare och Leeds-supporters. Domaren och alla i Bayern godkänner målet, men en viss Franz Beckenbauer lyckas övertala domaren att konsultera linjemannen som efter övertalning dömer bort målet. Leeds fortsätter att pressa men två kontringar ger Bayern en 2-0 seger. Fruktansvärt bittert att förlora ännu en final på en domare som är feg och dömer bort ett helt korrekt mål.

Leeds-fansen slår sedan sönder Parc de Prince i besvikelse, bedrövligt, men jag har förståelse för deras frustration när en inkompetent och feg domare inte klarar av att stå emot trycket från den store Beckenbauer.Dock kan jag ej sympatisera med våldet och förstörelsen. Resultatet av Leeds-fansens uppförande blir 4 års avstängning från allt europaspel.

Denna match var det sista stora som Revies pojkar figurerade i. Det var ett grymt slut för en generation spelare som är bland det bästa som funnits i brittisk fotboll.

Kommentera