Mardrömmen ser efter 16 år ut att vara över

13 juli, 2020 - Linus.M

I 16 år har fansen, staden och klubben väntat. Leeds United är fyra poäng ifrån Premier League, finrummet man som supporter för några år sedan aldrig trodde man skulle få ta del av igen.

Leeds har precis vunnit mot Swansea efter ett sent mål av Pablo Hernandez. Spanjoren som kom till klubben 2016 och som gång på gång visat sina kvalitéter på planen visade återigen vägen till vinst. I och med det målet är nu Leeds fyra poäng ifrån Premier League. Visar det sig att rivalen Brentford tappar poäng i någon av sina återstående matcher har vi ännu bättre förutsättningar. Skulle de lyckas med bedriften att vinna samtliga innebär det att de tagit tio raka segrar, vilket vi sällan ser i Championship.

Säsongen 2003/2004 degraderas Leeds från Premier League. Storklubben som en gång var den bästa i England, storklubben som något år innan spelat semifinal i Champions League, den storklubben var där och då helt plötsligt inte med bland de bästa. Åren har gått och de flesta vet på ett ungefär vad som skett. Ägare som haft andra intressen än klubbens, uteblivna satsningar både på spelarfronten och på klubben i stort, misslyckande efter misslyckande, playoff efter playoff, administration, några år ned i League One, starta med -15 poäng i densamma och så vidare. Listan kan göras alldeles för lång och just i denna stund är det saker man vill glömma, förtränga, tänka sig bort ifrån.

Ägaren och TV-rättighetsmogulen Andrea Radrizzani har förändrat klubben, gett fansen något att vara stolt över och sett till att klubben nu ser ut att må bra igen. Han har en stor del i att det ser ut som det gör på planen. Att lyckas anställa Marcelo Bielsa till en klubb i Championship är något som inte ska vara möjligt. Radrizzani gjorde det möjligt och nu har Bielsa gett Leeds möjligheten att gå upp i Premier League. Med de spelarna Bielsa ärvde och de få han köpt är det en bedrift som inte nog går att höja till skyarna.

Våren har annars präglats av coronapandemin. Det har inte bara vänt upp och ner på världsekonomin utan även på fotbollen. Fotbollen är och ska vara sekundär i sådana sammanhang, men fotbollen kan vara en tillfällig flykt från verkligheten. Att i en tid där väldigt många tappar sitt arbete, sitt livsverk eller förlorar någon av sina nära och kära kan fotbollen vara ett stöd. Leeds United kan vara ett stöd.

Målet Pablo Hernandez gjorde söndagen den 12 juli kan visa sig vara helt avgörande i om Leeds spelar Premier League-fotboll nästa säsong, det kan vara helt avgörande i att en 16 år lång mardröm äntligen tar slut. Det är stunder vi måste försöka njuta av, speciellt i tider där det kan kännas tufft i övrigt.

För när det kommer till kritan betyder fotbollen och Leeds United ingenting – samtidigt som det kan betyda exakt allting.

Marching on Together

Kommentera