Med blicken mot akademin: Mallik Wilks

11 maj, 2016 - Fredrik Karlsson

WilksUnder den följande veckan ställer vi klubbens hyllade ungdomsakademi i strålkastarljuset och tar en närmare blick på några potentiella framtida stjärnor. Idag: Mallik Wilks.

Han fick folk att höja på ögonbrynen efter att ha krutat in fyra mål i en och samma match för U-18 laget i början av den nyss avslutade säsongen. Sedan dess har det pratats entusiastiskt kring den 17 åriga anfallaren som spås en lysande framtid.

Wilks, som skrev ett stipendieavtal med klubben i somras, inledde den gångna säsongen med att ösa in mål för U-18 laget och det dröjde inte allt för länge innan den kvicke anfallaren började komma med i U-21 truppen för vilka han nyligen gjorde sitt första mål i en 3-3 match mot Barnsley.

Ungdomstränaren Jason Blunt har imponerats rejält av 17 åringen och tror på en stor framtid.

Malik är fortfarande en råprodukt. Han har mycket att lära både taktiskt och tekniskt, men han är något särskilt, han gör folk exalterade. Han har attityd, han är en karaktär och han är något annorlunda.

 – Ibland tröttnar man på att ständigt producera samma typ av spelare, men han är något annorlunda och jag är säker på att supportrarna kommer relatera till honom, han är en innerstadsgrabb.

Wilks har gjort sig känd för sin snabbhet och förmåga att bjuda på det oväntade. Till största del har han huserat i anfallet under säsongen, men har även gett prov på att kunna spela ut mot kanterna. Under säsongen pytsade engelsmannen in 16 mål för U-18 laget och blev med det säsongens bästa målskytt.

Även förre akademichefen Paul Hart imponerades av anfallaren, men påpekade precis som Blunt att det fortfarande finns mycket att jobba med.

– Han är påhittig. Han är väldigt stark men han har mycket kvar att lära. Än är han inte någon färdig produkt på långa vägar. Men han gör bra ifrån sig.

Någon A-lagsdebut blev det inte den här säsongen på Wilks. Men om han fortsätter på den inslagna vägen torde vi få se honom ställa till det för försvarare på Elland Road inom kort.

Om Wilks

Född: 15/12 – 1998 (17 år)

Position: Anfallare

Längd: 180 cm

1 Kommentar

  1. sportcarl1

    Får hoppas han kan blomma ut och bli något stort. Sista anfallare av klass vi haft från egna leden är väl Alan Smith och han var ändå ingen stor målgörare men hade andra kvalite’er

Kommentera