Premier League 1 eller 2

15 januari, 2019 - Gästskribent


Leeds United har haft en bra start på säsongen. Just nu leder de Championship med 54 poäng före Norwich och Sheffield United, som ligger tätt bakom på 50 poäng. Nu är det dags att gå in i den andra halvan av ligasäsongen och det stundande transferfönstret har fått
många att undra hur laget kommer att se ut under våren samt om Bielsas ledning kommer att ta dem till Premier League.

Transferrykten

Med start den 1 januari öppnades transferfönstret och Leeds united har enligt rykten redan siktat in sig på några spelare. Bland
annat har man ögonen på Ibai Gomez, som för närvarande spelar i Alaves. Mittfältaren har gjort tre mål och två assist i La Liga den här säsongen. Däremot är de inte ensamma om att jaga 29-åringen utan har konkurrens av Leicester City och Athletico Bilbao. Många tror att tanken är att han ska ta över efter Samuel Sáiz, som kommer att lånas ut till Getafe i januari med möjligheten att gå över till det spanska laget i sommar. Senas

Färskaste ryktet säger att Leeds skall värva från självaste Real Madrid, där målvakten Kiko Casilla skall intressera Leeds United.

Bielsas ledning

Marcelo Bielsas intåg som tränare tidigare i år har fått blandad kritik. Där några har hyllat valet har andra varit mer tveksamma.
Argentinaren är utsedd till en av världens bästa tränare och han har i sin tur haft stort inflyttande på andra tränare, bland andra Pep Guardiola – som har kallat Bielsas för sin andra far och förebild. Bielsas är känd för sin strävan efter perfektion och är inte en tränare som jämkar med spelarna, tvärtom. Många har anklagat honom för att vara för hård i sin väg mot toppen, men tittar man på hans tidigare klubbar har det givit resultat.

Eftersom Leeds nu innehar ledningen måste man väl ändå säga att Bielsa har gjort ett bra jobb. Enligt oddsen är det klubben som vinner ligan med 2.87 och de har även bra odds för att vinna i andra spelformer i betting sammanhang, såsom kommande matchspel, skytteligor m.fl. Däremot finns det rum för förbättring och många menar att laget måste spela mer offensivt och framför allt göra fler mål.

Premier League 2

Diskussionen om att Championship borde bryta sig loss från EFL, precis som Premier League, är återigen uppe. Och det är Leeds ägare Radrizzani som har tagit upp frågan. Enligt honom är det EFL:s avtal som är orsaken till att flera klubbar går med minus och att de byter ägare alldeles för ofta. För att ge klubbarna bättre ekonomi och mer fördelar vill han se en ändring av Championship och i värsta fall att ligan bryter sig loss och ombildas till ett Premier League 2. Orsaken till detta är bland annat att Leeds, vars tv-sända matcher ofta följs av 50-60 000 tittare, inte får in några intäkter på grund av särskilda ligaavtal.

Men det är inte alla som tar Radrizzanis klagomål på allvar. Om Leeds går upp i Premier League igen finns det en risk att frågan släpps. Men man ska aldrig säga aldrig. Det är nämligen inte bara italienaren som är missnöjd med hur den engelska näst högsta ligan ser ut.

Kommentera