OM LEEDS

Leeds

Staden Leeds ligger i hjärtat av det natursköna grevskapet Yorkshire i norra England. Det är landets 3:e största stad efter London och Birmingham och invånarantalet uppgår till över 750 000 människor. Genom historien har ullindustrin spelat en mycket viktig roll i regionen och under den industriella revolutionen var världens största ullfabrik, Armley Mills verksam här. Idag är den gamla fabriken ett museum.

Sedan millennieskiftet har tillväxten varit enorm och en riktig bygboom har utbrutit. Nya byggnader och projekt har poppat upp lite varstans och gett en härlig mix mellan gammalt och nytt. Ett exempel på detta är shopping komplexet Trinity Leeds, med sina 120+ butiker.

Leeds har varken tunnelbana eller spårvagn, något som är ovanligt för en stad av dess storlek. Bussförbindelserna är emellertid utmärkta och stadskärnans kompakta utformning gör det enkelt att ta sig fram till fots. Taxi är annars billigare än i Sverige och ett smidigt sätt att transportera sig på.

Resa hit

Leeds Bradford Airport ligger ca 2 mil utanför staden och har kontinuerliga bussförbindelser med avgång varje halvtimme. Flygplatsen har drygt 40 olika destinationer, däribland Danmark och Norge. Bor du i Skåne kan Kastrup alltså vara ett bra alternativ. Det enklaste sättet för oss flesta svenskar att ta oss till Leeds är i dagsläget dock genom att flyga till Manchester. Både SAS och Norwegian flyger till Manchester International från Arlanda respektive Landvetter.

När man väl har landat i Manchester finns det mängder med tåg och bussar som avgår från flygplatsens egna tåg och busstation. Du behöver således inte oroa dig för att missa någon avgång, det kommer nya hela tiden.

Biljetter kan köpas på plats och ett tips är att köpa en “Open Return” biljett, då gäller returresan i en månad framåt och du kan nyttja returen precis när du vill. Tågresan tar ca 1h 20m och kostar kring £26 (open return) för en vuxen, medan bussresan kostar ca £19 för samma typ av biljett och tar 2h 40m.