YORKSHIRE

Yorkshire

Det historiska grevskapet Yorkshire är till ytan Storbritanniens största och hem till över 5 miljoner människor. Här finns en storslagen och orörd natur som årligen lockar över tolv miljoner människor till nationalparkerna Yorkshire Dales och North York Moors. Ett besök här och man förstår snabbt varför Yorkshire i folkmun ofta kallas “God’s Own Country”.

I varje samhälle stöter man garanterat på Den Vita Rosen av Kungahuset York – som symboliserar Yorkshire. Den 1 augusti, Yorkshire Day – är en hyllning till den allmänna kulturen, som sträcker sig från dess historia till sin egna unika dialekt.

Här nedan samlar vi lite olika tips på intressanta resmål för den som vill ge sig ut och utforska mer än bara Leeds.

Halifax

Dryga halvtimmen med tåg från Leeds och man kommer till det fantastiskt vackra Calder Valley med dess byar och städer. Halifax är störst med sina 90 000 invånare och staden har spelat en betydande roll inom textilindustrin. Godisälskare kanske känner till chokladsorterna Rolo och Toffee Crisp? De härstammar nämligen från konfektyrföretaget Mackintosh’s som grundades i staden år 1890.

The Piece Hall är en stor inomhus/utomhus-marknad som öppnade redan år 1779 och som nyligen renoverats för drygt 200 miljoner kronor. Passa på att besöka denna imponerande byggnad innan du går vidare och besöker någon av stadens mysiga pubar. Halifax har haft flera bryggerier genom åren och har därmed flera olika lokala ölsorter du troligtvis aldrig hört talas.

Eureka! The National Children’s Museum ligger strax utanför tågstationen och är ett perfekt stopp om du har barn med dig på resan. Här får barnen lära sig saker genom att leka, och det påminner väldigt mycket om Tom Tits hemma i Sverige.

harrogate

Harrogate

Strax norr om Leeds ligger denna vackra stad, känd för sina många olika spaanläggningar, rena vatten och vackra trädgårdar. Faktum är att Harrogate röstats fram som “the happiest place to live” i Storbritannien – tre år i rad. Vill du emellertid  flytta hit får du räkna med att hosta upp £1 miljon och uppåt för ett centralt beläget hus. Ett tips är att strosa runt bland de fina omgivningarna och titta på arkitekturen, eller varför inte ta en kopp te på populära Bettys Tea House?

Harrogate har drygt 80 000 invånare och stod 1982 som värd för Eurovision Song Contest. Den f.d engelska landslagsmannen och tillika Leeds United spelaren Danny Mills kommer dessutom härifrån.

Knaresborough

Knaresborough

På promenadavstånd från Harrogate hittar vi denna natursköna pärla vid floden River Nidd. Strosa runt jäms med strandbanken och käka glass, eller varför inte ta en bit mat intill vattnet vid den mycket gemytliga uteserveringen. Är man lite äventyrlig av sig finns det roddbåtar att hyra, annars är “klättringen” upp mot stadskärnan och de gamla slottsruinerna en häftig upplevelse som bjuder på en fantastisk utsikt.

Knaresborough är en mycket populär söndagsutflykt för familjer och många människor ses då vid stadens fik eller parker för picknick. Vill man uppleva den lugna lantliga sidan av England är detta ett måste, och hit tar man sig enkelt med direkttåg från Leeds via Harrogate.

Ripon

Kommer inom kort.

scarborough

Scarborough

Kuststaden Scarborough är ett populärt resmål bland britterna under semestertider, även om man kan åka hit året om. Det är främst sol och bad som lockar turister och längs med strandpromenaden finns flertalet arkadhallar, glassbarer och souvenirbutiker. En uppskattad och billig (ca £5) attraktion är kryssningarna på 1h som går jäms med Yorkshire-kusten.

Scarborough Castle ligger på en platå ovanför staden och har en helt outstanding utsikt. Mot en avgift kan man få en audio guide och ta del av slottets historia.

Ett tips i matväg är att prova fisk eller skaldjursrätter under sin vistelse i Scarborough, då många säljer färsk mat fångad av stadens yrkesfiskare.

Skipton

Skipton

Denna mysiga lilla marknadsstad ligger på gränsen till nationalparken Yorkshire Dales, därav namnet Gateway to the Dales. Här finns Skipton Castle, ett av Englands mest välbevarade slott från medeltiden. Inträdet kostar £7.50 (vuxen) samt £4.70 (barn) och man tar emot besökare året om.

Intill slottet ligger The Castle Woods med sina vackra vandringsleder. Man kan själv anpassa vandringen genom att välja en kortare eller lite längre slinga. När orken tagit ut sin rätt finns flertalet mysiga pubar och caféer att besöka för att släcka törsten och fylla på energidepåerna.

York

York

En halvtimme med tåget från Leeds och du kommer till denna helt fantastiska stad som är fylld med historia. York grundades av romarna år 71. f.kr och har styrts av bland annat Constantine Den Store, William Erövraren och Vikingarna. All denna historia finns bevarad i stadens museer, där vikingamuseet Jorvik är särskilt populärt.

Vill man så kan York upplevas med antingen sightseeingbuss kring stadskärnan eller båt på floden Ousse. Bussen (£12 vuxen och £5 barn) erbjuder en förinspelad ljudguide på bl.a. svenska, medan på båten (£9 vuxen och £5 barn) står kapten för guidningen. Dessutom säljs dricka och tilltugg i den egna baren.

Populäraste turistattraktionen är den väldiga katedralen – York Minster, som är en av norra Europas största. Mot en avgift får du uppleva detta mästerverk på insidan och dessutom ta dig upp i Central Tower, 70m och 275 trappsteg. Väl uppe får man en fantastisk utsikt över Yorks pittoreska stadskärna och dess medeltida gränder.

På kvällarna anordnas flertalet spökvandringar (för den som vågar) i gränderna mot en billig peng – £5 vuxen och £3 för barn. Någon föranmälan krävs inte, utan det är bara att haka på vid de olika samlingspunkterna som märkts ut runt om i staden.

Tips på andra aktiviteter är rundvandring på stadsmuren och ett besök på National Railway Museum. Här finns lokomotiv som tillhört bland annat Queen Elizabeth och Winston Churchill. Båda aktiviteterna är helt gratis.