Siffrorna: En statistikkoll

7 oktober, 2017 - Fredrik Karlsson

Under landslagsuppehållets långa dagar går vi till statistiken för att se vilka som utmärkt sig hittills under säsongen.

Till mångas förvåning fick Leeds som bekant en rejäl smakstart på säsongen. Målen östes in och de rena lakanen bevarades. På sistone har pendeln svängt en aning. Men med ett långt uppehåll finns det tid för Christiansen att analysera en hel del i spelarnas insatser, och vi gör detsamma.

(Siffrorna är hämtade från Whoscored.com och baseras enbart på Championship-matcher)

Passningar

Vi börjar med passningsspelet, som under Christiansen har varit en betydligt högre prioritet än under tidigare tränare. Det är mer än en gång som man suttit med andan i halsen och sett Leeds spela sig ur en situation den här säsongen snarare än att dra till med den klassiska långbollen.

Bäst på att distribuera bollen har Pontus Jansson varit med en träffsäkerhet på 88,4 %. Svensken är tätt följd av innermittfältarna Mateusz Klich och Ronaldo Vieira medan vi kan konstatera att Gjanni Alioski stått för en hel del slarv där endast 68,9 % av passningarna hittat rätt adress.

Flest passningar per match slås av Eunan O’Kane som sätter fyra femtedelar av dessa. O’Kane är dessutom den som lyckats slå flest assist under säsongen med sina tre stycken.

Ser man till nyckelpassningar, dvs passningar som leder till målchanser, står Samu Sáiz i ensam majestät med 2,4 sådana per match. På andra plats hittar vi, inte helt otippat, 26-åringens landsman Pablo Hernandez.

Defensiven

I början av säsongen (bortsett från Bolton) var det mer eller mindre igenspikat bakom Wiedwald. Men ju längre säsongen har gått, desto bättre har motståndarna blivit på att luckra upp Leedsförsvaret.

Föga oväntat är det försvarslinjen som dominerar siffrorna på den defensiva sidan. Matthew Pennington är spelaren som rensar undan flest bollar per match. Bäst på att fånga upp passningar är Liam Cooper med 1,8 uppsnappningar per match. Lagkaptenen återföljs tätt av Kalvin Phillips och Luke Ayling.

Ayling och Phillips är dessutom de spelare som sätter in flest tacklingar per match medan Pontus Jansson vinner flest luftdueller.

Bäst på att ge bort frisparkar till motståndarna är Kalvin Phillips som med sina 2,2 regelbrott per match överglänser andreplacerade Lasogga på 1,6.

Offensiven

Det har rasslat ordentligt i motståndarnäten hittills under säsongen. Med fler kreativa fötter och en god ersättare till Chris Wood i Pierre-Michel Lasogga har Leeds redan gjort 18 mål i ligaspelet.

Just Lasogga har fått en smakstart på sin sejour i Leeds med tre mål och två framspelningar. Men när det kommer till att sätta bollen i nät får han faktiskt än så länge se sig överträffad av Kalvin Phillips som stått för fyra kassar.

Från sin anfallsposition är Lasogga spelaren som skjuter mest per match där han snittar 3,6 avslut. På andra plats finner vi Samu Sáiz med 2,3 avslut per match.

Vem dribblar mest då? Huvudet säger Sáiz, Hernandez eller Alioski. Men det är faktiskt ytterlöparen Luke Ayling som bjuder på flest dragningar per match, tätt följd av den ovan nämnda trion.

Sáiz verkar å andra sidan vara halast då han får med sig överlägset flest frisparkar per match med 2,4 stycken. Samtidigt är det den lille spanjoren som också förlorar mest boll med 2,6 bolltapp per match.

Totalen

Ser man till totalbetygen är den Pontus Jansson och Pierre-Michel Lasogga som får dela på toppbetyget med 7,37 (av 10). Luke Ayling och Kalvin Phillips jagar strax där bakom medan vi finner Hadi Sacko, Jay-Roy Grot och Mateusz Klich i bottenträsket.

Kommentera