Swansea City – Leeds 2-2

21 augusti, 2018 - Fredrik Karlsson

Leeds kom tillbaka från underläge två gånger om ikväll för att säkra en svårköpt pinne mot Swansea i kvällens bortamatch på Liberty Stadium.

1-0 McBurnie (24’)
1-1 Roofe (40’)
1-2 McBurnie (51’)
2-2 Hernandez (71′)

Swansea (5-3-2)
Mulder
Roberts, Naughton, van Der Hoorn, Rodon, Olsson (ut 83′)
Fulton, Celina, Fer (ut 74′)
McKay (ut 64′), McBurnie

Bänk
Benda, James, Dhanda, Carroll (in 74′), Grimes, Montero (in 64′), Asoro (in 83′)

Leeds (4-1-4-1)
Peacock-Farrell
Shackleton, Ayling, Berardi, Douglas
Phillips (ut 27’)
Hernandez, Klich, Sáiz, Alioski (ut 46’)
Roofe (ut 64′)

Bänk
Blackman, Shaughnessy, Pearce, Baker (in 27’), Harrison (in 46’), Bamford (in 64′)

Domare: A. Davies
Varningar: Phillips, Roofe, Baker, Sáiz (Leeds)
Publik: 20,860

Matchrapport

Bielsa tvingades till en sen ändring i sin startelva då Liam Cooper fick känningar i baksidan under uppvärmningen på Liberty Stadium. In hans ställe kom unge Jamie Shackleton.

Halvlekens inledning kretsade mycket kring Swansea som gjorde sitt bästa för att ge Leeds en smak av sin egen medicin. Man pressade högt och gav inte Leedsspelarna många sekunder att andas. Leeds verkade aningen tagna på säsongen och pressen resulterade så småningom i ett ledningsmål för hemmalaget efter att Leeds bjudit på säsongens första dyrbara misstag.

Misstaget kom från Kalvin Phillips som tappade boll på offensiv planhalva. Swansea bjöd på en kvick omställning där bollen till slut hamnade hos storväxte anfallaren McBurnie som bröt sig in i boxen och drog iväg ett skott som gick in trots touch från BPF.

Phillips, som hade tagit gult kort tidigt i matchen, blev utbytt strax därefter och in kom istället Lewis Baker. Och inte heller han gjorde någon kraftansträngning till att göra Bielsa glad då han plockade ett onödigt gult drygt tio minuter därefter.

Leeds fick emellertid lite bättre kontroll efter Bielsas ändring och drygt fem minuter före halvtidsvilan var han där igen, guldgossen Roofe. Målet var definitionen av ”tap-in.” Jamie Shackleton blåste förbi Martin Olsson på högerkanten och slog sedan ett lågt inspel som Kemar Roofe efter en fin löpning kunde möta med en bredsida från nära håll. 1-1.

McBurnie fortsatte alltjämt ställa till med besvär för Leedsförsvaret och i början av andra halvleken kom mål nummer två från skotten när han omarkerad nåddes av ett utsökt inlägg från Olsson och nickade in bollen bakom en chanslös BPF.

Leeds såg matta ut och verkade inte ha ytterligare en upphämtning i sig. Men precis då bestämde sig Patrick Bamford för att visa oväntad styrka när han vände bort van Der Hoorn på mittplan. Anfallaren stormade sedan mot straffområdet där han slog ett lågt inspel som Pablo Hernandez nådde först på. Spanjoren visade att släkten mycket riktigt är värst när han med ett tillslag satte bollen i nät bakom Mulder.

Kvitteringen öppnade upp matchen på nytt där Celina först fick en jättechans att säkra segern åt Swansea när han kom en-mot-en med BPF. Men målvakten behöll lyckligtvis kylan och bjöd på en enastående benparad. Åt andra hållet nåddes sedan Harrison att en utsökt djupledsboll, men han tycktes vara helt oförstående kring vad man ska göra i offensivt straffområde och valde att ta emot bollen, för att sedermera blir avväpnad, snarare än att skjuta direkt.

Bättre möjligheter än så fick inget av lagen som fick lämna planen med fortsatt nolla i förlustkolumnen. På lördag väntar ny bortamatch för Leeds när man besöker Norwich.

Matchens…

Utropstecken: Jamie Shackleton. Det såg inledningsvis ut att kunna bli en tuff match för 18-åringen, men på det hela stod han för en fin insats toppad med framspelningen till Kemar Roofes mål. Bielsa har pratat varmt om honom under säsongen och det ska bli spännande att se om utvecklingen så småningom kan leda till en permanent plats i startelvan.

Frågetecken: Truppbredden. Vad har vi egentligen på bänken? Forshaw och Jansson är skadade, men levererade förra säsongen. Dallas blandar och ger. Harrison och Baker gjorde släta figurer i sina inhopp ikväll samtidigt som Bamford klev in och assisterade till Hernandez mål. Sen har vi matchens utropstecken Shackleton. När Bielsa nu rullat ut en i princip oförändrad startelva i fyra rakar matcher börjar man bli allt mer nyfiken på vilken storts kvalité som faktiskt finns i resten av truppen.

Kommentera