Tre intressanta fakta om fotbollsodds

18 juli, 2019 - Gästskribent

Tippar du alltid på ditt favoritlag när du spelar på oddset? Eller slår du dövörat till känslorna och förlitar dig på känslokall analys av dina vinstchanser? Vi har alla olika strategier. Det vi kan konstatera är att fotboll i alla fall är den i särklass mest populära sporten för betting. Att en rad eller två på oddset gör fotbollsmatchen ännu roligare är det nog många som håller med om. Vi har letat fram tre spännande fakta om fotbollsodds:

1. De flesta som tippar på fotboll förlorar

Alla som har spelat på oddset vet att det kan vara svårt att vinna. Vem som helst kan gå med vinst på en match, men efter ett antal matcher är det stor risk att vi ligger på minus. Egentligen är det inte så konstigt. Om de flesta gick med vinst skulle spelbolaget förlora pengar.

Bara för att den stora massan förlorar på sikt innebär inte att du måste göra det. Det går att vinna genom att hitta en fungerande strategi. Samtidigt gäller det att vara realistisk. Det krävs att du lägger mycket tid på att lära dig sambanden och analysera sannolikheter för att lyckas.

2. Vadslagningsfirmorna har ett försprång

Kunskap är makt och det är precis vad vadslagningsfirmorna har. Som regel vet de precis vad de gör när de sätter oddsen. Bakom varje odds ligger en omfattande analys av data. En lång erfarenhet och uppgifter från mängder av spel bakas in i de formler som ligger bakom oddsen. Dessutom har vadslagningsfirmorna alltid en vinst inbyggd i oddsen vilket gör att de kan tjäna pengar oavsett resultatet. Ibland sätter en dator oddsen. Andra gånger är det en oddssättare som räknar ut dem.

Som privatperson har man givetvis inte samma resurser att analysera sannolikheten i en viss match. Ändå går det att slå spelbolagen när det gäller analysen om man gör på rätt sätt. 

3. Värdebetting fungerar i fotboll

Sist men inte minst kan det vara på sin plats med några uppmuntrande ord. Det finns ett sätt att slå bettingfirmorna. Det är inte lätt men det går. Metoden kallas för värdebetting. Betting handlar om sannolikheter. Spelbolagen räknar som sagt ut sannolikheten med avancerade formler och sätter därefter oddsen.

De flesta som tippar gör det på känsla. Om du istället gör som spelbolagen och kommer på en formel för att räkna ut oddsen ja då kan du ta upp kampen mot speljättarna. Det handlar om att utveckla en formel som är bättre än spelbolagens. Om dina uträknade odds är lägre än spelbolagets kallar man det för att du har hittat värde i spelet. Du har en teoretisk större chans att vinna genom att spela på den typen av spel. Tänk bara på att spela med små insatser och sprida ut riskerna. Slumpen kan nämligen göra att du ändå förlorar på vissa spel.