Vad gör en sportchef?

2 juni, 2017 - Fredrik Karlsson

Med Victor Orta nyligen tillsatt som sportchef hos klubben har diskussionen blossat upp kring om en sådan faktiskt behövs och vad denne i sådana fall gör. I den här artikeln reds rollen ut.

Rollen är klurig att definiera och så sent som i mars gick Arsenals tränare Arsene Wenger ut och påpekade att han minsann inte hade den minsta aning om vad en sportchef faktiskt gör.

Sportchefsrollen uppstod i ett syfte att underlätta huvudtränarens arbete. Tränarens främsta fokus är, eller bör vara, att sätta ihop en taktik och en spelfilosofi såväl som att bygga en sammanhållen spelartrupp. Att fokusera på det spelmässiga helt enkelt.

De här sysslorna är minst sagt tidskrävande och för att dessutom ha tid att sondera transfermarknaden, se över kontraktsförlängningar, utveckla ungdomsakademin med mera ser man till att även ha en sportchef. Överlag brukar man säga att sportchefens främsta ansvar ligger på den administrativa sidan av fotbollen.

Den här rollen har länge funnits i klubbar som Juventus, Ajax och Bayern München och får allt större utbredning inom den engelska fotbollen.

I Leeds fall ser Orta ut att framförallt ha plockats in för att hjälpa klubben jobba mer effektivt på transfermarknaden såväl som att utveckla den egna ungdomsakademin, någon som han själv medgav i en intervju här om dagen.

– Det finns flera sätt som jag vill hjälpa klubben på. Ett av dem är genom scouting, att försöka få in de bästa spelarna för vårt lag. De bästa spelarna behöver inte alltid vara de dyraste så vi behöver hitta bra alternativ. Det andra sättet är genom akademin som har producerat massiv med talang under många år.

Att Orta plockats in redan innan den nya tränaren blivit tillsatt skvallrar om att han troligtvis kommer ha en hel del att säga till om kring klubben och nyckelfrågan blir så klart att skapa ett arbetsklimat där den blivande tränaren inte känner sig underlägsen under snarare understödd av Orta.

Kommentera