Varför talet 17 ses som ett otursnummer

14 mars, 2016 - Thom Mattsson

Visste folk att det inte bara är Cellino som tror och tycker att siffran 17 inbringar otur utan en stor del av Italiens befolkning ser på siffran på samma sätt? Visste ni exempelvis att det inte är något ovanligt att se husnummer och gatunummer utan siffran 17? Ett annat exempel är när Leeds mötte Nottingham Forest i hemma match nummer 17 så hette matchprogrammet 16b istället för 17.

Det sägs att det härstammar från Romarriket där siffran 17 skrevs som XVII vilket sedan kunde ändras anagramt till VIXI som på latin betyder “jag har levt” eller lite mer dramatiskt “mitt liv är över“.

Som ni säkert känner till så ville Cellino pensionera numret efter att Michael Brown lämnade klubben 2014 och ingen har heller haft tröjnumret sedan han lämnade och förmodligen lär ingen heller bära detta nummer så länge Cellino äger Leeds United.

Ett par andra exempel är det italienska flygbolaget Airitalia som inte har en flygstol med plats nummer 17 och Renault sålde sin model R17 som R177 i Italien just av denna anledningen.

Detta får väl i stort ses som en liten rolig anekdot i både dagens Italien och i dagens Leeds som ju innehåller både en italiensk ägare samt ett par spelare med italienskt ursprung.

Om avsaknaden av siffran 17 kommer leda till någon stor framgång för Leeds får framtiden utvisa.

MOT

4 Kommentarer

Kommentera